Smakosze.pl Przepisy Pieczone ziemniaki z gzikiem. Niezawodny przepis na kultowy smakołyk
Screen z filmu pochodzi z kanału Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania na YouTube

Pieczone ziemniaki z gzikiem. Niezawodny przepis na kultowy smakołyk

13 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczone ziemniaki z gzikiem to pomysł na pyszny dodatek do potraw z grilla, np. do karkówki. Młode ziemniaki z twarogiem i szczypiorkiem to również wyśmienita, lekka kolacja dla całej rodziny.

Pieczone ziemniaki z gzikiem to wyjątkowo proste i pyszne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pieczone, młode ziemniaki w mundurkach z lekkim twarogiem, przyprawami, cebulką i szczypiorkiem smakują rewelacyjnie.

Do pieczonych ziemniaków z gzikiem wykorzystajmy duże, młode ziemniaki. Nie obierajmy ich, wystarczy je dobrze wyszorować, natrzeć oliwą, solą i wstawić do piekarnika na 45- 50 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ziemniaki podajmy z przygotowanym gzikiem.

Pieczone ziemniaki z gzikiem to danie proste, tanie i pyszne. Gzik to twarożek z cebulą, szczypiorkiem i śmietaną, jest delikatny i kremowy. Pyry z gzikiem to nie tylko pyszny dodatek do dań głównych- samodzielnie smakują wyśmienicie i możemy podać je np. na kolację.

Przepis na pieczone ziemniaki z gzikiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże, młode ziemniaki

  • pęczek szczypiorku

  • 2 kostki twarogu półtłustego

  • cebula

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić pieczone ziemniaki z gzikiem?

Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj, następnie osusz. Ziemniaki natrzyj dokładnie oliwą z oliwek i przełóż do naczynia żaroodpornego, solidnie oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piecz około 45- 50 minut.

Cebulę posiekaj drobno, przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek, twaróg, śmietanę i dokładnie wymieszaj. Masę twarogową dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki natnij delikatnie wzdłuż i na każdym połóż solidną porcję gzika.

Pieczone ziemniaki z gzikiem smakują rewelacyjnie jako dodatek do dań z grilla. Przygotuj soczystą, grillowaną karkówkę lub szaszłyki drobiowe i podaj z je z pyrami z gzikiem, wszyscy będą zachwyceni.

Pieczone ziemniaki
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy