Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Wystarczy chwila i gotowe
Przepis na ogórki małosolne na sucho podbija Internet. Ogórki przygotujemy błyskawicznie, a już po 10 godzinach będą chrupiące i pełne smaku. Ogórki małosolne są pysznym dodatkiem do sałatek, obiadu i do kanapek.
Koniec z myciem, wyparzaniem słoików, przygotowywaniem zalewy i moczeniem ogórków. Ogórki małosolne na sucho przygotujemy w kilka minut, a potrzebne nam będą jedynie przyprawy i foliowy worek strunowy.
Do ogórków małosolnych na sucho wykorzystajmy mniejsze i średnie ogórki gruntowe. Ogórki muszą być jędrne, świeże i bez ciemnych plamek. Jeśli mamy większe ogórki, przekrójmy je, żeby lepiej naszły czosnkiem, koprem i innymi dodatkami.
Jeśli lubimy ogórki małosolne w wersji pikantnej, dodajmy do nich również posiekaną papryczkę chili. Jeśli wolimy natomiast łagodniejsze smaki, możemy ją pominąć. Ogórki już po 10 godzinach będą smakować wybornie, ponieważ dobrze przejdą czosnkiem, gorczycą, koprem.
Przepis na ogórki małosolne na sucho
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
pęczek koperku
2 liście laurowe
pół łyżeczki ziaren gorczycy
5 ząbków czosnku
płaska łyżeczka soli niejodowanej
kawałek chrzanu
pół papryczki chili (opcjonalnie)
Dodatkowo:
worek foliowy z zamykaniem strunowym
Jak zrobić ekspresowe ogórki małosolne na sucho?
Ogórki wyszoruj i dokładnie osusz, następnie poucinaj końcówki, jeśli ogórki są większe, przekrój je na pół lub na ćwiartki, włóż do worka. Ząbki czosnku rozgnieć, wymieszaj z solą i posyp ogórki.
Dodaj również liście laurowe, posiekany koper, gorczycę i posiekaną papryczkę chili, korzeń chrzanu. Worek zamknij i całość kilkukrotnie wymieszaj, żeby ogórki miały jednakowy smak. Woreczek z ogórkami wstaw do lodówki na 10- 12 godzin, po tym czasie są gotowe do jedzenia, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite ogórki w zalewie musztardowej, są świetnym dodatkiem do kanapek i dań z grilla. Rewelacyjną alternatywą dla klasycznej mizerii są natomiast ogórki z koperkiem i cytryną, palce lizać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę
Obłędne pierogi z żółtym serem. Małopolski farsz nie ma sobie równych
Pasztet do smarowania z resztek po rosole. Nic się nie zmarnuje
Źródło: kasia-testuje.pl