Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Wystarczy chwila i gotowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.07.2022 12:38

Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Wystarczy chwila i gotowe

Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Wystarczy chwila i gotowe
canva/irynamelnykphotos

Przepis na ogórki małosolne na sucho podbija Internet. Ogórki przygotujemy błyskawicznie, a już po 10 godzinach będą chrupiące i pełne smaku. Ogórki małosolne są pysznym dodatkiem do sałatek, obiadu i do kanapek.

Koniec z myciem, wyparzaniem słoików, przygotowywaniem zalewy i moczeniem ogórków. Ogórki małosolne na sucho przygotujemy w kilka minut, a potrzebne nam będą jedynie przyprawy i foliowy worek strunowy.

Do ogórków małosolnych na sucho wykorzystajmy mniejsze i średnie ogórki gruntowe. Ogórki muszą być jędrne, świeże i bez ciemnych plamek. Jeśli mamy większe ogórki, przekrójmy je, żeby lepiej naszły czosnkiem, koprem i innymi dodatkami.

Jeśli lubimy ogórki małosolne w wersji pikantnej, dodajmy do nich również posiekaną papryczkę chili. Jeśli wolimy natomiast łagodniejsze smaki, możemy ją pominąć. Ogórki już po 10 godzinach będą smakować wybornie, ponieważ dobrze przejdą czosnkiem, gorczycą, koprem.

Przepis na ogórki małosolne na sucho

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • pęczek koperku

  • 2 liście laurowe

  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

  • 5 ząbków czosnku

  • płaska łyżeczka soli niejodowanej

  • kawałek chrzanu

  • pół papryczki chili (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • worek foliowy z zamykaniem strunowym

Jak zrobić ekspresowe ogórki małosolne na sucho?

Ogórki wyszoruj i dokładnie osusz, następnie poucinaj końcówki, jeśli ogórki są większe, przekrój je na pół lub na ćwiartki, włóż do worka. Ząbki czosnku rozgnieć, wymieszaj z solą i posyp ogórki.

Dodaj również liście laurowe, posiekany koper, gorczycę i posiekaną papryczkę chili, korzeń chrzanu. Worek zamknij i całość kilkukrotnie wymieszaj, żeby ogórki miały jednakowy smak. Woreczek z ogórkami wstaw do lodówki na 10- 12 godzin, po tym czasie są gotowe do jedzenia, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite ogórki w zalewie musztardowej, są świetnym dodatkiem do kanapek i dań z grilla. Rewelacyjną alternatywą dla klasycznej mizerii są natomiast ogórki z koperkiem i cytryną, palce lizać.

Ogórki małosolne
canva/ lily_rochha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kasia-testuje.pl