Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta? Wszystko, co musisz wiedzieć
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.07.2022 19:07

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta? Wszystko, co musisz wiedzieć

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta? Wszystko co musisz wiedzieć
canva/stockfotocz

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka? Karkówka jest twardym i włóknistym mięsem, nawet po długim czasie grillowania, jest na to jednak skuteczny sposób- odpowiednio przygotowana marynata.

Lato to rewelacyjny czas na potrawy z grilla. Zwykle na grillu szykujemy kiełbasy, kaszanki, kurczaka i właśnie karkówkę. Karczek niestety jest twardym, żylastym mięsem, które nie mięknie nawet po upływie dłuższego czasu.

Karkówka będzie doskonale miękka i soczysta, kiedy zamarynujemy ją odpowiednio wcześnie w przyprawach z dodatkiem soku z cytryny i musztardy. Do marynaty dodajmy również miód, czosnek, zioła prowansalskie, a każdy będzie prosił o przepis.

Karkówkę smażmy na tackach aluminiowych, dzięki którym mięso nie będzie osmolone od rusztu. Wieprzowina jest mięsem, które wymaga dłuższego grillowania nad stosunkowo niewielkim ogniem, wtedy się nie wysuszy.

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta?

Sekretem idealnie miękkiej i soczystej karkówki jest dodanie do marynaty soku z cytryny i musztardy. Zawarty w cytrynie kwasek oraz ocet w musztardzie doskonale rozmiękczają twardą, włóknistą wieprzowinę.

Karkówka marynowana w przyprawach z dodatkiem soku z cytryny i musztardy, jest przepyszna. Wystarczy ją zamarynować kilka godzin wcześniej, a najlepiej na całą noc.

Przepis na marynatę do karkówki z grilla

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka musztardy

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

  • łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • płaska łyżeczka soli

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i marynujemy kawałki karkówki. Mięso powinno marynować się przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Karkówka z grilla doskonale smakuje podana z lekką sałatką, np. grecką. Możemy przygotować również lekki sos tzatziki, który rewelacyjnie łączy się z grillowanym mięsem.

Karkówka z grilla w marynacie
canva/prophoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl