Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na cudownie puszyste racuchy. Sekret tkwi w 2 detalach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.07.2022 11:49

Babciny przepis na cudownie puszyste racuchy. Sekret tkwi w 2 detalach

Babciny przepis na cudownie puszyste racuchy. Sekret tkwi w 2 detalach
canva/ Ls9907

Racuchy jak u babci są świetnym pomysłem na prosty, tani i wyjątkowo smaczny obiad lub podwieczorek na słodko dla całej rodziny. Przepis na racuchy drożdżowe od babci Stasi jest niezawodny. Placuszki wychodzą niezwykle puszyste, nie są tłuste i dosłownie rozpływają się w ustach.

Babcia Stasia zdradziła przepis na racuchy drożdżowe z dodatkiem spirytusu. Spirytus nie jest wyczuwalny w cieście i dzięki niemu placuszki są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Ten trik stosowany jest przez cukierników i kucharzy do robienia pączków i faworków.

Pamiętajmy również, że racuchy jak u babci muszą być smażone na delikatnym ogniu, dzięki czemu placuszki nie będą surowe w środku i dodatkowo urosną jeszcze na patelni. Te dwa detale sprawią, że wszyscy będą zachwyceni smakiem i wyjątkowo puszystym ciastem.

Do racuchów drożdżowych podajmy cukier puder, owoce sezonowe lub konfiturę. Najlepsze będą domowe przetwory przygotowane wcześniej z soczystych, świeżych owoców, np. z truskawek, agrestu, malin, jabłek. Przepis na racuchy drożdżowe nie powinien nikomu sprawić większych problemów.

Niezawodny przepis na racuchy drożdżowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 40 g świeżych drożdży

  • szklanka ciepłego mleka

  • kieliszek spirytusu

  • 2 duże jajka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • olej roślinny do smażenia

  • cukier puder i owoce sezonowe lub konfitura do podania

Jak zrobić racuchy jak u babci?

Na początku przygotuj zaczyn: drożdże pokrusz i wsyp do miski, następnie wlej ciepłe mleko, dodaj 2 łyżki mąki, cukier wanilinowy i delikatnie wymieszaj. Miskę przykryj świeżą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże ruszyły.

Gdy zaczyn urośnie, wbij jajka, wsyp resztę mąki, wlej spirytus i całość dokładnie wymieszaj. Wyrobione ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w suche miejsce na 30 minut. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu, dzięki czemu urosną i nie będą surowe w środku.

Racuchy drożdżowe smaż po kilka minut na złoty kolor i podaj z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. Gorąco polecam domowy dżem agrestowy lub konfiturę truskawkową, smacznego.

Racuchy
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl