Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę

Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę

Zupa kalafiorowa z żółtym serem
canva/Dar1930

Zupa kalafiorowa jest delikatnym warzywnym specjałem, który lubi wielu smakoszy. Klasyczną wersję warto urozmaicić, dodając sera. Starty na tarce cheddar sprawi, że danie nabierze charakteru oraz stanie się kremowe i niezwykle sycące. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis — wasi bliscy będą zachwyceni tym smakiem.

Zupa kalafiorowa — podobnie jak pieczarkowa czy ogórkowa — ma wielu zwolenników. Nie wszystkim jednak odpowiada delikatność tego rarytasu. Wzbogacając go o dodatek tartego sera cheddar, uzyskamy danie o niezwykłym aromacie i głębokim, wyrazistym smaku. Skusi każdego i nasyci na długi czas. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą zupę kalafiorową z serem żółtym

Składniki:

  • 1,2 litra bulionu warzywnego

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • 2 marchewki

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 mała cebula

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka tartego sera cheddar

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku

  • 200 ml śmietanki 12%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy i dzielimy go na niewielkie różyczki. Marchew oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Seler naciowy również oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy ziemniaki, marchewkę, selera naciowego oraz różyczki kalafiora i smażymy przez kilka minut, mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy.

Wsypujemy tymianek i gałkę muszkatołową. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy śmietankę, hartując ją. Następnie wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się rozpuści.

Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy ją zblendować przed podaniem. Najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Smacznego.

canva/peredniankina
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-ksiazkakucharska

Tagi: Zupa Nabiał Ser