Smakosze.pl

canva/Dar1930

Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę

13 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zupa kalafiorowa jest delikatnym warzywnym specjałem, który lubi wielu smakoszy. Klasyczną wersję warto urozmaicić, dodając sera. Starty na tarce cheddar sprawi, że danie nabierze charakteru oraz stanie się kremowe i niezwykle sycące. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis — wasi bliscy będą zachwyceni tym smakiem.

Zupa kalafiorowa — podobnie jak pieczarkowa czy ogórkowa — ma wielu zwolenników. Nie wszystkim jednak odpowiada delikatność tego rarytasu. Wzbogacając go o dodatek tartego sera cheddar, uzyskamy danie o niezwykłym aromacie i głębokim, wyrazistym smaku. Skusi każdego i nasyci na długi czas. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą zupę kalafiorową z serem żółtym

Składniki:
  • 1,2 litra bulionu warzywnego

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • 2 marchewki

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 mała cebula

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka tartego sera cheddar

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku

  • 200 ml śmietanki 12%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy i dzielimy go na niewielkie różyczki. Marchew oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Seler naciowy również oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy ziemniaki, marchewkę, selera naciowego oraz różyczki kalafiora i smażymy przez kilka minut, mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy.

Wsypujemy tymianek i gałkę muszkatołową. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy śmietankę, hartując ją. Następnie wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się rozpuści.

Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy ją zblendować przed podaniem. Najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Smacznego.

canva/peredniankina
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-ksiazkakucharska

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >