Smakosze.pl
Zupa kalafiorowa z żółtym serem

canva/Dar1930

Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę

13 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa kalafiorowa jest delikatnym warzywnym specjałem, który lubi wielu smakoszy. Klasyczną wersję warto urozmaicić, dodając sera. Starty na tarce cheddar sprawi, że danie nabierze charakteru oraz stanie się kremowe i niezwykle sycące. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis — wasi bliscy będą zachwyceni tym smakiem.

Zupa kalafiorowa — podobnie jak pieczarkowa czy ogórkowa — ma wielu zwolenników. Nie wszystkim jednak odpowiada delikatność tego rarytasu. Wzbogacając go o dodatek tartego sera cheddar, uzyskamy danie o niezwykłym aromacie i głębokim, wyrazistym smaku. Skusi każdego i nasyci na długi czas. Spróbujecie?

Pierogi po małopolsku

Obłędne pierogi z żółtym serem. Małopolski farsz nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą zupę kalafiorową z serem żółtym

Składniki:

  • 1,2 litra bulionu warzywnego

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • 2 marchewki

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 mała cebula

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka tartego sera cheddar

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku

  • 200 ml śmietanki 12%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy i dzielimy go na niewielkie różyczki. Marchew oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Seler naciowy również oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy ziemniaki, marchewkę, selera naciowego oraz różyczki kalafiora i smażymy przez kilka minut, mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy.

Wsypujemy tymianek i gałkę muszkatołową. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy śmietankę, hartując ją. Następnie wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się rozpuści.

Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy ją zblendować przed podaniem. Najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Smacznego.

canva/peredniankina

canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-ksiazkakucharska

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >