Smakosze.pl Przepisy Pieczony kalafior w wybornej panierce
canva/chas53

Pieczony kalafior w wybornej panierce

23 września 2021

Kalafior zapiekany w panierce świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Jest też dobrą alternatywą dla chipsów czy popcornu. Dowiedz się jak go przygotować.

Kalafior często podaje się gotowany z dodatkiem podsmażanej na maśle bułki tartej. I, mimo iż smak tego warzywa jest w tym połączeniu niezapomniany, dla wielu z nasz tożsamy z ciepłem domowej kuchni, warto pójść krok dalej i przygotować kalafiora w panierce . Proponujemy upiec go w piekarniku , by pozostał bogaty w wartości odżywcze i lekki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na chrupiącego kalafiora w panierce

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 2 jaja

  • 2/3 szklanki bułki tartej

  • 1/2 sproszkowanego czosnku

  • 1/3 szklanki startego twardego sera np. parmezanu czy pecorino romano

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki. Wodę zagotowujemy, solimy i blanszujemy w niej kalafiora . Odcedzamy go na durszlaku i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy panierkę. W misce łączymy ser, bułkę tartą, słodką paprykę i sproszkowany czosnek. Jaja roztrzepujemy ze szczyptą soli i 2 łyżkami wody. Blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

Różyczki kalafiora zanurzamy w jajku , a następnie w sypkiej panierce. Układamy ja na blasze. Pieczemy przez około 15 minut , aż kalafior będzie miękki. Podajemy do kotletów i ziemniaków z wody lub zajadamy solo z ulubionym sosem .

Z kalafiora przygotujesz inną pyszną przekąskę — kiszonkę . Prawdziwy smakosz nie przejdzie obojętnie obok tego, zaklętego w słoiku, połączenia smaku i bogactwa wartości odżywczych. Koniecznie wypróbuj też nasz sprawdzony przepis na zupę kalafiorową .

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/zwawol

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy