Soczysty, pieczony kark wołowy w towarzystwie warzyw
Pieczony kark wołowy w całości z warzywami to doskonały pomysł na obiad. Miękkie mięso w aromatycznej marynacie, podane z warzywami pieczonymi to danie, które zachwyci każdego swoim doskonałym smakiem i apetycznym wyglądem. Sprawdź, jak zrobić pieczony kark wołowy w towarzystwie warzyw.
Pieczony kark wołowy w całości to jedno z bardziej aromatycznych mięs. Aby uzyskać najlepszy smak, zamarynuj karczek w ziołach dzień przed pieczeniem. Wołowina, która najdzie aromatem czosnku, cząbru, tymianku i liści laurowych będzie smakować wybornie.
Karczek w towarzystwie warzyw to proste danie, które w całości zapieczesz w piekarniku. Pieczona marchew, pietruszka, bataty, czosnek i cebula będą idealnie pasować do wołowiny i doskonale uzupełnią całe danie.
Piecznie karczku dzielę na dwa etapy: na początku całe danie piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmuję pokrywę, aby mięso i warzywa zyskały lekko chrupiącą skórkę i dobrze się podpiekły.
Warzywa pieczone to świetny dodatek nie tylko do wołowiny- kurczak zapieczony z warzywami smakuje równie dobrze. Jeśli masz ochotę na rybny obiad- tu poznasz przepis na zdrową, pieczoną rybę z brokułem i papryką, idealną na obiad i kolację.
Przepis na pieczony kark wołowy w towarzystwie warzyw
Składniki na 3-4 porcje:
1 kg karczku wołowego
łyżeczka suszonego cząbru
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka tymianku suszonego
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
Warzywa do karczku pieczonego:
duża cebula czerwona
5 ząbków czosnku
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 duże bataty
tymianek suszony
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Jak zrobić pieczony kark wołowy w towarzystwie warzyw?
Wołowinę umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem. W moździerzu utrzyj liście laurowe, czosnek i ziele angielskie, przełóż je do miseczki, następnie dodaj cząber, tymianek, wlej oliwę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso z każdej strony, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty i obsmaż na oleju na zloty kolor, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Przygotuj warzywa: obierz bataty ze skóry i pokrój w plastry lub półksiężyce. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki, pokrój również cebulę i czosnek na mniejsze kawałki.
Warzywa włóż do miski, wlej odrobinę oliwy z oliwek, oprósz suszonym tymiankiem, solą, pieprzem, wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na godzinę. Co jakiś czas podlewaj mięso sosem, który wytopił się z dania.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Po godzinie zdejmij pokrywę z naczynia żaroodpornego i dopiecz mięso jeszcze 15 minut, dzięki czemu zarówno mięso, jak i warzywa będą doskonale podpieczone. Karczek pokrój w plastry, podaj z warzywami.