Pieczony kurczak z nadzieniem z wątróbki według Magdy Gessler
Pieczony kurczak jest nie lada smakołykiem. Nie bez powodu z miłą chęcią sięga po niego wiele osób. Dziś skorzystamy z receptury, którą podzieliła się sama Magda Gessler. Wyśmienity pieczony kurczak zaskakuje fantastycznym nadzieniem z wątróbki.
Pyszny pieczony kurczak niejednokrotnie przyprawiał nas o szczery zachwyt. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy. Magda Gessler również ma swój przepis. Jak słynna restauratorka przyrządza pieczonego kurczaka?
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Pieczony kurczak jeszcze nigdy nie był tak smakowity
Nie od dziś wiadomo, że Magda Gessler zna się na kuchni jak mało kto. Jakiś czas temu wspominaliśmy o jej wskazówkach dotyczących rosołu . Tym razem sięgniemy po recepturę słynnej restauratorki na wyjątkowy specjał. Pieczony kurczak w tym wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Pieczony kurczak zachwyca fantastycznym smakiem. Wszystko za sprawą wyjątkowego nadzienia na bazie wątróbki. Przepis Magdy Gessler zaskakuje prostotą. Jakich składników będziemy potrzebować?
-
kurczak
-
wątróbka drobiowa
-
pół kostki masła
-
jajko
-
bułka do namoczenia
-
400 ml mleka
-
koper
-
pietruszka
-
sól
-
pieprz
-
gałka muszkatołowa
-
majeranek
-
3 ząbki czosnku
-
cytryna
Kurczak, którego nie powstydziłaby się sama Magda Gessler
Na początku myjemy kurczaka. Jego wnętrze nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Tak samo postępujemy z zewnętrzną warstwą tuszy. Mięso odstawiamy do lodówki.
W tym czasie masło ucieramy na puszystą masę. Wzbogacamy ją o żółtko i kontynuujemy ubijanie. Kiedy otrzymamy jednolitą mieszankę, wówczas ucieramy także białko . Pianę stopniowo dodajemy do masy maślanej.
Suchą bułkę namaczamy w mleku. Następnie odsączamy ją i rozrywamy na mniejsze kawałki. Mieszamy je z masą maślaną. Wątróbkę bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy z koprem oraz pietruszką.
Canva / Yuri Iluhin
Wątróbkę mieszamy z zieleniną i masą na bazie masła. Całość doprawiamy gałką muszkatołową. Farsz umieszczamy we wnętrzu kurczaka. Tuszę zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
Kurczak powinien piec się przez około godzinę w 200 stopniach Celsjusza. Jeśli chcemy, by był bardziej soczysty, warto podlać go wodą. Nie zaszkodzi dodać do kurczaka również jabłek. Godny uwagi jest także inny przepis na fantastyczny pieczony drób .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarni TVN