Smakosze.pl Przepisy Bajeczne pierogi ruskie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka i babci Marysi
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Bajeczne pierogi ruskie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka i babci Marysi

24 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pierogi są szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Uwielbiany mistrz kuchni przygotował pierogi razem z 88-letnią babcią. Warto wypróbować ten przepis.

Babcine pierogi w przepysznej odsłonie

Najprawdopodobniej każdy smakosz zgodzi się ze stwierdzeniem, że najlepsze pierogi robią nasze babcie . Z takiego założenia wyszedł również kucharz, który umieścił nagranie, przedstawiające proces przygotowania i degustację na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Pierogi można przygotować na rozmaite sposoby. Niedawno przedstawialiśmy przepis na smakołyki, który pochodzi z 1910 roku . Dziś również sięgniemy po recepturę z dawnych lat. Tomasz Strzelczyk poprosił o pomoc babcię Marysię.

Tym razem Tomasz Strzelczyk tylko asystował, a pierogi robiła jego 88-letnia babcia. Mistrz kuchni pomagał w cięższych czynnościach takich jak lepienie ciasta . Gotowe pierogi przyprawiły go o prawdziwy zachwyt.

Kucharz w trakcie degustacji przyznał, że jego babcia przygotowała najlepsze pierogi, jakie jadł . Z pewnością warto wypróbować tę babciną recepturę we własnej kuchni. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Ciasto na pierogi:

  • 700 g mąki pszennej

  • 400 ml letniej wody

  • 75 ml oleju

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 500 g twarogu półtłustego

  • cebula

  • sól i pieprz

Jak przyrządzić najlepsze pierogi ruskie?

Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy do niej odrobinę oleju, a następnie stopniowo polewamy letnią wodą . Urabiamy ciasto. Będzie gotowe, gdy stanie się delikatne i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką. Teraz przyszła pora na farsz.

Ziemniaki rozdrabniamy. Najlepiej przecisnąć je przez praskę. Masło roztapiamy na patelni. Wzbogacamy je o posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy ją do ziemniaków. Babcia Marysia wyjaśniła, że nie trzeba czekać, aż wystygnie . Na koniec farsz wzbogacamy o twaróg, sól i pieprz. Całość starannie mieszamy.

Ciasto na pierogi rolujemy i tniemy na kilka kawałków. Obtaczamy je w mące i wałkujemy na cienki placek . Wycinamy z niego okręgi. Na ich środku umieszczamy farsz i zalepiamy. Teraz wystarczy ugotować pierogi. Już wcześniej wspominaliśmy, jak zrobić to prawidłowo .

Pierogi w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Warto obejrzeć proces przygotowania . Można go znaleźć na filmie umieszczonym poniżej. Nagranie powinien obejrzeć każdy, kto lubi swojskie pierogi.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy