Żurek czy barszcz?
pawelwizja, Getty Images

Czym różni się barszcz od żurku?

Czym różni się żurek od barszczu? Choć zupy te wyglądają bardzo podobnie, a nawet smakują tak samo kwaśnie, nie są identyczne. Żurek jest zawiesistą i gęstą zupą na zakwasie, z kolei barszcz biały jest jej lżejszą, mniej ciężką wersją. Którą z tych zup lubisz najbardziej?

Żurek jest klasyczną wielkanocną zupą, która najczęściej przygotowuje się właśnie na to święto. Jej charakterystyczny kwaśny smak i spora gęstość sprawiają, że Polacy uwielbiają jeść ją tak naprawdę przez cały rok. Czym różni się ona od barszczu?

Barszcz okazuje się być po prostu delikatniejszą wersją gęstego żurku. Barszcz jest rzadszy i mniej kwaśny, różni się także składnikami użytymi podczas gotowania. Mimo wszystko obie potrawy są tak podobne, że smakosz jednej z nich, automatycznie będzie lubił drugą.

Żurek jest gęstszy od barszczu

Nazwa żur, lub żurek pochodzi od niemieckiego słowa "sauer", co oznacza kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Nazwa ta stała się częścią języka polskiego już w XV wieku - określano nią potrawy przygotowane z zakwaszonej mąki.

Dawniej zakwasy były efektem ubocznym wyrobu chleba. Kiedyś nie używano drożdży, lecz rozczyny złożone z mąki, cukru i wody, które fermentowane były przez bakterie kwasu mlekowego. Do dzisiaj wypieka się takie chleby, lecz ich popularność jest zdecydowanie mniejsza.

Zalety pieczonego czosnkuZalety pieczonego czosnkuCzytaj dalej

Żur gotuje się na zakwasie przygotowanym z żytniej mąki razowe, mąki owsianej lub ewentualnie płatków owsianych. Z kolei barszcz przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, który jest znacznie delikatniejszy w smaku.

Żurek tworzony jest na zawiesistym wywarze z wędzonego boczku, a w zupie znaleźć można ziemniaki, cebulę, wędzoną kiełbasę, skwarki, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Żur nie jest także zabielany śmietaną, dlatego pozostaje znacznie kwaśniejszy.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różnią się jajka o różnych kolorach skorupek. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na naleśniki z serem i rodzynkami, które smakują praktycznie każdemu smakoszowi.

Barszcz to rzadsza potrawa przyprawiana majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Obficie zabiela się go śmietaną, a jako dodatki podaje się do niego białą kiełbasę oraz jajko na twardo. Ponadto koniecznością jest talerz ze świeżym pokrojonym chlebem.

Warto jednak pamiętać, że słowo "Barszcz" jest jedynie potocznym określeniem na lżejszą wersję żurku. W historii polskiej gastronomii, mianem barszczu, określano zupę przygotowywaną z pospolitego chwastu, czyli barszczu, który stanowił dawniej cenny składnik diety.

A którą zupę najbardziej lubisz ty i twoja rodzina? Dajcie nam znać na Facebooku w komentarzach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: artkulinaria.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł