Smakosze.pl Przepisy Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera
canva/Qwart

Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera

10 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli jesteście wielbicielami klusek, koniecznie przetestujcie recepturę na pierogi leniwe, lepsze niż włoskie gnocchi. Ich sekretem jest dodatek pysznego sera. Za jego sprawą te pierogi świetnie smakują podane z wytrawnymi sosami. A są bardzo proste do przygotowania.

Pierogi leniwe to tak naprawdę kluski, które robi się dokładnie z tych samych składników, co pierogi z serem. Nie trzeba jednak wałkować ciasta ani lepić pierogów. Ciasto wystarczy pokroić na kluski i ugotować. Ot, taka potrawa stworzona z myślą o oszczędzaniu czasu.

Leniwe pierogi serwujemy na słodko np. polane masłem i posypane cukrem albo ze śmietaną i cukrem. Jednak wystarczy do ciasta na leniwe dodać trochę startego parmezanu, by zmieniła się konsystencja i smak klusek. Ta wersja leniwych nawiązuje do włoskiego gnocchi, bo tak samo dobrze komponuje się z wytrawnymi sosami, np. pomidorowym.

Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera

Składniki:

  • 40 dag białego sera

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 żółtka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

  • mąka do podsypywania

Przygotowanie pierogów leniwych

Biały ser osącz z nadmiaru wody. Możesz go osuszyć na papierowych ręcznikach. Pokrusz go do miski, zmiksuj lub zblenduj.

Do białego sera dodaj sól, żółtka, mąkę i starty parmezan. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego kawałka uformuj wałek, pokrój go na małe kluski przypominające kształtem gnocchi.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć do niej kluski, gotuj je ok. minutę, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Tak przygotowane kluski możesz podać np. z sosem pomidorowym, serowym czy klasycznym pesto.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na klasyczne pierogi leniwe , a także na leniwe bez dodatku mąki .

parmezan
parmezan

Źródło zdjęcia: canva/Edalin Photography Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niedzielnykucharz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy