Smakosze.pl
Pierogi leniwe od Ani Starmach

TRICOLORS/East News; Canva / arfo

Cudowne leniwe krok po kroku według Ani Starmach

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że pierogi leniwe zalicza się do grona uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takie frykasy. Ania Starmach podzieliła się swoją recepturą. Efekt powala na łopatki.

Nie od dziś wiadomo, że Ania Starmach zna się na kuchni jak mało kto. Jej przepis na pierogi leniwe jest tego doskonałym potwierdzeniem. Smakołyk jest prosty w przygotowaniu. Fantastyczne kluski w mgnieniu oka znikają z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Klasyczne pierogi leniwe od Ani Starmach

Bez wątpienia dobrze przygotowane pierogi leniwe potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kultowy specjał, który pochodził z 1895 roku.

Dziś sięgniemy po recepturę, którą Ania Starmach opublikowała na swojej stronie internetowej. Pierogi leniwe w tym wydaniu z pewnością przypadną do gustu miłośnikom swojskich smaków. Jakich produktów potrzebujemy?

  • 250 g tłustego twarogu

  • 125 g mąki pszennej

  • jajko

  • 30 g masła

  • 30 g cukru

  • 45 g bułki tartej

  • odrobina soli

Rogaliki od siostry Anastazji

Pyszne rogaliki drożdżowe według siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na wyśmienite leniwe

Na początku rozdrabniamy twaróg. Możemy go zmielić w maszynce lub ugniatać widelcem. Biały ser mieszamy z mąką. Całość wzbogacamy także o jajko i sól. Dwie łyżki mąki zostawiamy na później.

Ugniatamy ciasto. Kiedy stanie się już jednolite, wykładamy je na blat oprószony mąką. Z ciasta lepimy wałeczki, które kroimy na niewielkie kluski. Leniwe umieszczamy partiami we wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez kilka minut.

Pierogi leniwe odcedzamy. Masło podgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim bułkę tartą z dodatkiem cukru. Zasmażkę wykładamy na leniwe. Specjał z pewnością zachwyci domowników. Godny uwagi jest również przepis na knedle od Ani Starmach.

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >