Cudowne leniwe krok po kroku według Ani Starmach
Nie da się ukryć, że pierogi leniwe zalicza się do grona uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takie frykasy. Ania Starmach podzieliła się swoją recepturą. Efekt powala na łopatki.
Nie od dziś wiadomo, że Ania Starmach zna się na kuchni jak mało kto. Jej przepis na pierogi leniwe jest tego doskonałym potwierdzeniem. Smakołyk jest prosty w przygotowaniu. Fantastyczne kluski w mgnieniu oka znikają z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Klasyczne pierogi leniwe od Ani Starmach
Bez wątpienia dobrze przygotowane pierogi leniwe potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kultowy specjał, który pochodził z 1895 roku.
Dziś sięgniemy po recepturę, którą Ania Starmach opublikowała na swojej stronie internetowej. Pierogi leniwe w tym wydaniu z pewnością przypadną do gustu miłośnikom swojskich smaków. Jakich produktów potrzebujemy?
250 g tłustego twarogu
125 g mąki pszennej
jajko
30 g masła
30 g cukru
45 g bułki tartej
odrobina soli
Prosty przepis na wyśmienite leniwe
Na początku rozdrabniamy twaróg. Możemy go zmielić w maszynce lub ugniatać widelcem. Biały ser mieszamy z mąką. Całość wzbogacamy także o jajko i sól. Dwie łyżki mąki zostawiamy na później.
Ugniatamy ciasto. Kiedy stanie się już jednolite, wykładamy je na blat oprószony mąką. Z ciasta lepimy wałeczki, które kroimy na niewielkie kluski. Leniwe umieszczamy partiami we wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez kilka minut.
Pierogi leniwe odcedzamy. Masło podgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim bułkę tartą z dodatkiem cukru. Zasmażkę wykładamy na leniwe. Specjał z pewnością zachwyci domowników. Godny uwagi jest również przepis na knedle od Ani Starmach.
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach.pl