Delikatne pierogi leniwe bez dodatku mąki
Kluski leniwe większości z nas kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to podawane były przez nasze mamy i babcie jako kolacja czy śniadanie. Okazuje się, że aby je ugotować, wcale nie potrzeba mąki. Zamiast niej można wykorzystać kaszę manną.
Kluski leniwe to świetny sposób na prosty, szybki i smaczny posiłek. Nie wymagają one bowiem zbyt wiele pracy, a ich smak i konsystencja dostarczają ogromnej przyjemność podczas jedzenia każdemu smakoszowi.
W mniej niż 15 minut można stworzyć smaczne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Poniższe kluski nie są jednak wykonane z mąki, lecz kaszy manny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kluski leniwe
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy kilka ważnych różnic pomiędzy białkiem, a żółtkiem jajka kurzego. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przykrego zapachu cebuli ze skóry dłoni. Składniki:
pół kilograma twarogu
6 łyżeczek kaszy manny
1 jajko
10 gr cukru wanilinowego
cukier trzcinowy
masło
Zacznij od odciśnięcia twarogu z serwatki. Włóż go do gazy i mocno ściśnij. Odsączony twaróg przełóż do głębokiej miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj do niego jajko, cukier wanilinowy i kaszę manną.
Wymieszaj twaróg z resztą składników za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Po połączeniu odstaw ciasto na 10 minut, aby kasza nabrała odrobinę wilgoci. W międzyczasie zagotuj wodę z odrobiną soli.
Do wody wrzucaj porcje ciasta i gotuj przez 2 minuty. W rondelku roztop masło i polej nim gotowe kluski. Posyp je również brązowym cukrem. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Źródło: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: grazynkagotuje.pl