Smakosze.pl
Kluski leniwe

canva/arfo, Getty Images

Delikatne pierogi leniwe bez dodatku mąki

14 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kluski leniwe większości z nas kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to podawane były przez nasze mamy i babcie jako kolacja czy śniadanie. Okazuje się, że aby je ugotować, wcale nie potrzeba mąki. Zamiast niej można wykorzystać kaszę manną.

Kluski leniwe to świetny sposób na prosty, szybki i smaczny posiłek. Nie wymagają one bowiem zbyt wiele pracy, a ich smak i konsystencja dostarczają ogromnej przyjemność podczas jedzenia każdemu smakoszowi.

W mniej niż 15 minut można stworzyć smaczne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Poniższe kluski nie są jednak wykonane z mąki, lecz kaszy manny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kluski leniwe

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy kilka ważnych różnic pomiędzy białkiem, a żółtkiem jajka kurzego. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przykrego zapachu cebuli ze skóry dłoni. 

Składniki:

  • pół kilograma twarogu

  • 6 łyżeczek kaszy manny

  • 1 jajko

  • 10 gr cukru wanilinowego

  • cukier trzcinowy

  • masło

Zacznij od odciśnięcia twarogu z serwatki. Włóż go do gazy i mocno ściśnij. Odsączony twaróg przełóż do głębokiej miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj do niego jajko, cukier wanilinowy i kaszę manną.

Ciasto

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

CZYTAJ DALEJ

Wymieszaj twaróg z resztą składników za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Po połączeniu odstaw ciasto na 10 minut, aby kasza nabrała odrobinę wilgoci. W międzyczasie zagotuj wodę z odrobiną soli.

Do wody wrzucaj porcje ciasta i gotuj przez 2 minuty. W rondelku roztop masło i polej nim gotowe kluski. Posyp je również brązowym cukrem. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Kluski leniwe

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grazynkagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >