Pierogi nie chcą się skleić? Winny jest 1 błąd, na szczęście łatwo go naprawisz
Pierogi będą zachwycały, jeśli podczas gotowania się nie rozpadną. Aby zapewnić sobie bezproblemowe przyrządzanie rarytasu, warto wcześniej starannie wyrobić masę. Gdyby mimo starań, nie lepiła się właściwie, babcina sztuczka ze zwilżaniem brzegów ciasta z pewnością wam pomoże.
Dobre pierogi skuszą niejednego smakosza. Najlepszy nawet farsz jednak nie pomoże, jeśli nasze ciasto nie będzie na tyle plastyczne, by skutecznie zlepić jego brzegi i tym samym utrzymać go wewnątrz. Wystarczy jednak zadbać o jedne szczegół, by rarytas zachwycił nawet wybrednych
Jak przyrządzić idealne ciasto na pierogi?
Kluczowe w uzyskaniu zadowalających rezultatów będzie staranne wyrobienie masy. Jeśli będziemy się spieszyć i wybierać drogę na skróty, pierogi będą się kruszyć, a ich uformowanie stanie się utrapieniem.
Właściwie przyrządzone ciasto rozpoznamy po wysokiej elastyczności i miękkości, które znacznie ułatwią zamykanie farszu w zgrabnych sakiewkach. Niektórzy osiągają ten efekt poprzez dodanie do mąki wody i soli odrobiny oleju lub masła, ale i bez tych składników sobie poradzicie.
Wystarczy zachować prostą zasadę — wody dodajemy tylko tyle, ile „mąka weźmie". To właśnie nadmiar płynu skutkuje trudnościami w prawidłowym kształtowaniu pierogów. Jeśli uda nam się uzyskać zbyt lejącą masę, warto dodać do niej nieco więcej maki i jeszcze raz wyrobić. Nie przesadźmy tylko z ilością — chcemy otrzymać ciasto z łatwością odchodzące od miski czy blatu, nie zaś twardą kluchę, której wałkowanie będzie utrudnione.
Z prostą sztuczką zawsze zlepicie swoje pierogi
Co zrobić, by skleić niesforne pierogi? J eśli mimo poprawnego przygotowania ciasta napotkacie trudności z połączeniem krańców i zamknięciem farszu wewnątrz, spróbujcie delikatnie zwilżyć ciasto na brzegach. Powinno się już skleić bez wysiłku.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smakowite pierogi. Szczególnie polecamy słodki wariant z makiem , który warto zrobić nie tylko na Wigilię. Być może skuszą was też roślinne ruskie z tofu zamiast twarogu — ze smażoną cebulką będą wyśmienite.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile wody potrzeba na rosół? Tylko najlepsze kucharki znają odpowiedź
-
Więcej białka od śledzi i bez toksyn. Dietetyk przypomniał o jednej z najzdrowszych ryb
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama