Pierogi ruskie mogą się schować. Z zaprzyjaźnionej knajpy mam lepszy przepis, smak farszu powala
Lubicie pierogi ruskie? W takim razie pokochacie pierogi z wędzonym twarogiem. Charakterystyczny aromat nabiału idealnie komponuje się z ziemniakami i podsmażoną cebulką. Patent zasłyszałam od znajomego, który pracuje w restauracji.
Pierogi z wędzonym twarogiem to hit tego sezonu
Przepis na pierogi z wędzonym twarogiem jest bardzo prosty. Robi się je bardzo podobnie, jak znane i lubiane pierogi ruskie. Różnica polega oczywiście na użytym nabiale. Twaróg z wyraźnym posmakiem wędzenia wynosi znany przepis na zupełnie nowy poziom.
Pierogi z twarogiem wędzonym można podać z klasyczna okrasą. Warto jedna wypróbować też coś zupełnie nowego. Doskonałego, świeżego smaku nadadzą im krojone drobno pomidory. Potrawa smakuje wówczas tak wyśmienicie, jak wygląda.
Przepis na wybitne pierogi z wędzonym twarogiem
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka wrzątku
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 duża cebula
- olej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 dojrzały pomidor
- kwaśna śmietana 12%
Najlepsze pierogi z wędzonym twarogiem krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi . Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej szczyptę soli. Następnie zacznij stopniowo dolewać do niej wrzącą wodę . Składniki mieszaj na bieżąco łyżką .
Blat kuchenny oprósz odrobiną mąki . Wyłóż na niego wstępnie wymieszane ciasto i zacznij wyrabiać je dłońmi . Kiedy uzyskasz gładką, jednolitą masę, uformuj ją w kulę i odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 15-20 minut .
W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów . Ziemniaki przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj i podsmaż na patelni . Kiedy nieco przestygnie, dołóż ją do ziemniaków, a następnie do warzyw wkrusz twaróg wędzony . Całość dopraw solą i pieprzem, wyrób .
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj na blacie . Powykrawaj z niego niewielkie okręgi, a na każdy z nich nałóż porcję farszu . Pierogi starannie zaklejaj. Czynność powtarzaj do wyczerpania wszystkich składników .
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli . Wrzucaj partiami pierogi i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię . Od tego momentu trzymaj je w garnku jeszcze przez ok. 2 minuty , a następnie wyławiaj łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podawaj posypane drobno posiekanym pomidorem, w towarzystwie kwaśnej śmietany . Klasyczny przepis na ruskie prosto od babci znajdziesz w tym artykule . Szybkie pierogi rolowane to najnowsza kulinarna moda .