Koniec z lepieniem pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie
Pierogi ruskie są sycącym daniem, po które wielu z nas chętnie sięga. Warto uprościć sobie przygotowanie przysmaku i zamiast lepić wypełnione farszem sakiewki, zrolować nadzienie w cieście. Danie wciąż będzie eleganckie, a zachwyci smakiem. Musicie spróbować.
Przepis na rolowane pierogi ruskie
Składniki na ciasto:
- 250 ml gorącej wody
- 400 g mąki pszennej
- 20 ml oleju rzepakowego
- solidna szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 500 g twarogu, najlepiej półtłustego
- 1 duża cebula lub dwie małe
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić rolowane pierogi ruskie? Są prostsze niż klasyczne
Zaczynamy od obrania, posiekania i zeszklenia cebuli na oleju. Łączymy ją z lekko przestudzonymi i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami oraz pokruszonym twarogiem. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mąkę pszenną przesiewamy do miski lub na stolnicę. Mieszamy ją z gorącą wodą, odrobiną soli oraz olejem. Następnie zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną masę, po czym przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny, by odpoczęła.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek, podsypując stolnicę mąką pszenną. Układamy na nim przygotowane nadzienie, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Całość zwijamy w długą roladę, której boki zawijamy pod spód.
Jak gotować rolowane pierogi?
Gotowy wyrób zawijamy w czystą ściereczkę kuchenną zwilżona wodą. Jej brzegi zabezpieczamy kuchenną nicią. Rolowane pierogi ruskie gotujemy przez 25 minut w osolonym wrzątku. Po przyrządzeniu kroimy na plastry o grubości do 3 cm i podajemy z okrasą. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pierogi. Spróbujcie koniecznie ciasta barwionego sokiem z buraków — świetnie smakuje z nadzieniem serowym. Być może skusi was też wegańska wersja pierogów ruskich.