Zrobiłam letnią wersję uwielbianej zupy. Moja rodzina zajadała się nią w czasie upałów
Zupa pomidorowa nie zawsze musi być serwowana na ciepło. Niedawno zrobiłam hiszpańską odsłonę dania ze świeżych, dojrzałych w słońcu warzyw, czyli gazpacho. Podawana niczym chłodnik potrawa zachwyciła wszystkich domowników. Spróbujcie i wy.
Przepis na hiszpański chłodnik z pomidorów
Choć w lecie najczęściej wybieramy chłodnik z botwinki czy ogórków, potrawa pochodząca z Andaluzji, wykonana z soczystych, sezonowych pomidorów z pewnością skradnie niejedno serce. Jej wykonanie jest niesamowicie proste, a sekretem smaku są świeże warzywa i dobrej jakości oliwa z oliwek i ocet winny. Warto skosztować.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów np. malinowych
- 1 większa papryka czerwona
- pół dużego ogórka szklarniowego
- 1 większa czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 ml octu winnego
- 15 ml oliwy z oliwek
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki lub mięta
Jak zrobić niecodzienną zupę pomidorową? Gazpacho skusi każdego
Pomidory, ogórka oraz paprykę starannie umyłam. Pokroiłam je w kostkę, a w przypadku papryki usunęłam też gniazdo nasienne. Cebulę oraz czosnek obrałam z łupin, rozdrobniłam niedbale.
Wszystkie warzywa poza 1-2 łyżkami kostek papryki i podobną ilością ogórka, zblendowałam z dodatkiem octu winnego i oliwy z oliwek. Chłodnik doprawiłam solą oraz pieprzem. Można też cukrem, gdyby wyszedł zbyt kwaśny.
Jak podać pomidorowy chłodnik?
Hiszpanie serwują gazpacho z dodatkiem chrupiących grzanek z pszennej bułki, obowiązkowo ozdobione kleksami z oliwy z oliwek. Chłodną zupę pomidorową zawsze posypują też odrobiną niezblendowanych warzyw oraz posiekaną natką pietruszki lub listkami mięty.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na chłodniki. Szczególnie polecamy zimną zupę pomidorową z dodatkiem słodkiego arbuza. Tradycjonalistów z pewnością skusi prosty i sycący chłodnik litewski.