Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Jadzia robi najlepsze pierogi ruskie. Nie uwierzysz, co dodaje do farszu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.02.2023 12:25

Babcia Jadzia robi najlepsze pierogi ruskie. Nie uwierzysz, co dodaje do farszu

pierogi ruskie farsz
Canva / robypangy

Jakie pierogi są najlepsze na świecie? Oczywiście ruskie, które wyszły spod ręki babci Jadzi. Jej receptura zawiera jeden niezwykły dodatek. Koniecznie wypróbuj przepis na farsz do pierogów ruskich z dodatkiem podsmażonego boczku.

Klasyczny przepis na farsz do pierogów ruskich zawiera ziemniaki, twaróg i cebulę. Boczek widuje się raczej w postaci skwarek w okrasie. Babcia Jadzia postawiła przepis na głowie i mięsny dodatek zamknęła w cieście razem z pozostałymi składnikami. Taki zabieg stanowi pyszne zaskoczenie dla wszystkich wielbicieli pierogów.

Przepis na najlepszy farsz do pierogów ruskich

Składniki na farsz:

  • 500 g półtłustego twarogu

  • 4-5 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1 gruby plaster wędzonego surowego boczku

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju

  • 1 szklanka wody

  • szczypta soli

Zaskakujące pierogi ruskie z podsmażonym boczkiem krok po kroku

Przygotuj ciasto na pierogi ruskie. W tym celu mąkę wymieszaj z solą. Do składników dodaj olej, a następnie zacznij powoli wlewać do nich gorącą wodę, cały czas mieszając. Całość wyrób na gładką, elastyczną masę, przykryj miseczką.

Przygotuj farsz do pierogów ruskich. Z boczku usuń twardą skórę, pozostałe mięso pokrój w kostkę. Podsmażaj je na suchej patelni do momentu uzyskania miękkich skwarków. Na koniec zdejmij je z patelni i odstaw na chwilę na bok.

Cebulę do pierogów ruskich obierz i drobno posiekaj. Warzywo obsmaż na rumiany kolor na tłuszczu wytopionym z boczku. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Wymieszaj je z rozdrobnionym za pomocą widelca twarogiem.

Do składników farszu do pierogów ruskich dodaj podsmażony boczek oraz cebulę. Wszystko razem wymieszaj. Na koniec dopraw masę do smaku solą i pieprzem.

Przygotowane wcześniej ciasto cienko rozwałkuj i powykrawaj z niego krążki. Na każdy z nich wyłóż porcję farszu i dokładnie zlep pierogi. Gotuj je we wrzącej, osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Pierogi ruskie podawaj polane roztopionym masłem.

Jeśli chcesz cieszyć się pysznym daniem, nie pozwól na posklejanie się pierogów między sobą. W pierogach Magdy Gessler nie uświadczysz 1 powszechnie dodawanego do nich składnika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: