Smakosze.pl Przepisy Pierogi ruskie z tajnym składnikiem. Lepszych nigdy nie jadłeś
Canva / Dar1930

Pierogi ruskie z tajnym składnikiem. Lepszych nigdy nie jadłeś

23 września 2022

Przepis na pierogi ruskie jest banalnie prosty. Gotowane ziemniaki, twaróg i cebulka, zawinięte w delikatne ciasto. Spróbuj jednak dodać do farszu świeżej mięty. Gwarantujemy, że smak takich pierogów ruskich jest oszałamiający.

Mięta dodaje pierogom ruskim niebywałej rześkości, która przyjemnie równoważy pozostałe, nieco cięższe składniki farszu. Odpowiedni efekt zapewnią jedynie liście świeżej mięty. Takie liście, zwinięte i poszatkowane, uwolnią z siebie maksymalną ilość aromatu.

Przepis na aromatyczne pierogi ruskie

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki gorącej wody

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 2 kg ziemniaków

  • ok. 120 gramów twarogu

  • 1 cebula

  • 3 łyżki masła

  • garść świeżej mięty

  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana 12%

  • masło

  • sól

Jak przygotować zaskakujące pierogi ruskie

Przygotuj ciasto na pierogi. Do przesianej maki dodaj oliwę, gorącą wodę oraz łyżeczkę soli . Wyrabiaj na jednolitą, elastyczną masę. Po wyrobieniu odstaw ciasto na bok, aby odpoczęło .

Aby przygotować farsz do pierogów, zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków . W czasie, kiedy warzywa się gotują, obierz i drobno poszatkuj cebulę . Podsmaż ją na złocisty kolor na rozgrzanym maśle.

Odlej wodę z ugotowanych ziemniaków. Do garnka dodaj podsmażoną cebulę. Oba składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki .

Liście świeżej mięty opłucz w zimnej wodzie. Zwiń je, a następnie drobno posiekaj . Ilość mięty dodana do pierogów powinna być dostatecznie duża, aby jej aromat był dobrze wyczuwalny w daniu .

Do garnka z ziemniakami i cebulą dodaj pozostałe składniki farszu na pierogi , czyli twaróg i liście mięty. Dopraw do smaku solą i pieprzem . Następnie wszystko dokładnie rozgnieć i wymieszaj za pomocą tłuczka do ziemniaków .

Gotowe ciasto na pierogi ruskie cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego niewielkie okręgi za pomocą szklanki . Na porcje ciasta nakładaj farsz a następnie zamykaj pierogi. Gotuj je partiami, wrzucając na wrzącą osoloną wodę .

Pierogi od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze ok. 1-2 minut . W międzyczasie w niewielkim rondelku rozpuść 3-4 łyżki masła, dodaj sól i kilka posiekanych listków mięt y. Ugotowane pierogi ruskie podawaj polane masełkiem miętowy, z kleksem kwaśnej śmietany . Wypróbuj przepyszne pierogi razowe ze szpinakiem . Proponujemy niezwykłe pierogi bez gotowania .

Canva / Langan
Canva / Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy