Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich
Kluski ziemniaczane są ciekawą odmianą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Robi się je niezwykle prosto, a przy tym pasują jako dodatek do rozmaitych dań. Kluski ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. My prezentujemy jeden z łatwiejszych.
Przygotowanie klusek ziemniaczanych odbywa się podobnie, jak zrobienie kopytek czy pyz. Wystarczą ugotowane ziemniaki i kilka dodatków. Docelowy smak klusek ziemniaczanych możesz modyfikować wedle własnego uznania.
Przepis na niezwykle proste kluski ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pyszne kluski ziemniaczane?
Ziemniaki na kluski ziemniaczane dokładnie wyszoruj. Ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie lekko je ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę.
Przeciśnięte ziemniaki połącz z mąką i skrobią ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj, aby w masie na kluski nie powstały grudki. Na koniec dodaj granulowany czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Z masy na kluski ziemniaczane formuj niewielkie kulki i rozpłaszczaj je nieco w dłoniach. Wrzucaj gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotuj jeszcze 2 minuty od wypłynięcia.
Takie kluski możesz podawać z ulubionym sosem na ciepło, jako dodatek do gulaszu lub zamiennik ziemniaków do tradycyjnego obiadu. Wypróbuj ten przepis na pyszny gulasz z mięsa mielonego. Jeśli lubisz kluski podawane na słodko, nie możesz przegapić tego przepisu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający
Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie