Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 25.09.2022 12:52

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

kluski ziemniaków
Canva / 8vFanI

Kluski ziemniaczane są ciekawą odmianą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Robi się je niezwykle prosto, a przy tym pasują jako dodatek do rozmaitych dań. Kluski ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. My prezentujemy jeden z łatwiejszych.

Przygotowanie klusek ziemniaczanych odbywa się podobnie, jak zrobienie kopytek czy pyz. Wystarczą ugotowane ziemniaki i kilka dodatków. Docelowy smak klusek ziemniaczanych możesz modyfikować wedle własnego uznania.

Przepis na niezwykle proste kluski ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pyszne kluski ziemniaczane?

Ziemniaki na kluski ziemniaczane dokładnie wyszoruj. Ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie lekko je ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę.

Przeciśnięte ziemniaki połącz z mąką i skrobią ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj, aby w masie na kluski nie powstały grudki. Na koniec dodaj granulowany czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

Z masy na kluski ziemniaczane formuj niewielkie kulki i rozpłaszczaj je nieco w dłoniach. Wrzucaj gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotuj jeszcze 2 minuty od wypłynięcia.

Takie kluski możesz podawać z ulubionym sosem na ciepło, jako dodatek do gulaszu lub zamiennik ziemniaków do tradycyjnego obiadu. Wypróbuj ten przepis na pyszny gulasz z mięsa mielonego. Jeśli lubisz kluski podawane na słodko, nie możesz przegapić tego przepisu.

Canva / sbossert
Canva / sbossert

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: