Smakosze.pl
kluski ziemniaków

Canva / 8vFanI

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

25 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Kluski ziemniaczane są ciekawą odmianą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Robi się je niezwykle prosto, a przy tym pasują jako dodatek do rozmaitych dań. Kluski ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. My prezentujemy jeden z łatwiejszych.

Przygotowanie klusek ziemniaczanych odbywa się podobnie, jak zrobienie kopytek czy pyz. Wystarczą ugotowane ziemniaki i kilka dodatków. Docelowy smak klusek ziemniaczanych możesz modyfikować wedle własnego uznania.

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niezwykle proste kluski ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pyszne kluski ziemniaczane?

Ziemniaki na kluski ziemniaczane dokładnie wyszoruj. Ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie lekko je ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę.

Przeciśnięte ziemniaki połącz z mąką i skrobią ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj, aby w masie na kluski nie powstały grudki. Na koniec dodaj granulowany czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

Z masy na kluski ziemniaczane formuj niewielkie kulki i rozpłaszczaj je nieco w dłoniach. Wrzucaj gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotuj jeszcze 2 minuty od wypłynięcia.

Takie kluski możesz podawać z ulubionym sosem na ciepło, jako dodatek do gulaszu lub zamiennik ziemniaków do tradycyjnego obiadu. Wypróbuj ten przepis na pyszny gulasz z mięsa mielonego. Jeśli lubisz kluski podawane na słodko, nie możesz przegapić tego przepisu.

Canva / sbossert

Canva / sbossert

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >