Smakosze.pl Przepisy Pierogi z kaszą według przepisu Ewy Wachowicz
canva/woyzzeck/eastnews

Pierogi z kaszą według przepisu Ewy Wachowicz

22 września 2021

Pierogi z kaszą gryczaną i serem to pyszne wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu fanom zawijanego ciasta z farszem. Receptura Ewy Wachowicz sprawi, że pokochacie ten smak i już nie wrócicie do tradycyjnych wersji tej potrawy.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej

  • 250 g sera białego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 1 łyżka świeżej mięty

  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Na patelni rozgrzewamy oliwę lud olej, podsmażamy posiekaną cebulę. W misce rozdrabniamy biały ser i dodajemy cebulę. Mieszamy, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. W małej miseczce roztrzepujemy jajko i dodajemy je do farszu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Łączymy składniki, na końcu dodając posiekaną miętę.

Na stolnicę wysypujemy mąkę , robimy w niej dołek i wlewamy do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarniamy mąkę do środka. Gdy na powstaną „kluski”, ponownie robimy dołeczek i wbijamy jajo.

Delikatnie łączymy wszystko nożem i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm, podsypując mąką. Szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na nie farsz i starannie lepimy pierożki, doklejając dobrze brzegi.

Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, jeszcze przez minutę trzymamy je na gazie, a następnie hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub z podsmażoną cebulką.

Polecamy również inne receptury na nietuzinkowe pierogi . Wypróbujcie te z farszem z białej kapusty i twarogu oraz grzybowe — ze złocistymi kurkami .

pierogi
pierogi

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy