Smakosze.pl Przepisy Przepis na pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz. Każdy będzie chciał dokładkę
canva/Rus32, TRICOLORS/East News

Przepis na pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz. Każdy będzie chciał dokładkę

7 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz są delikatnie, miękkie, a farsz przygotowany z twarogu, ziemniaków i pesto z czosnku niedźwiedziego dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis niezwykły farsz na pierogi, każdy będzie prosił o dokładkę.

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na wyśmienity farsz na pierogi z twarogu wędzonego. Wędzony ser biały w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i pesto z czosnku niedźwiedziego smakuje wyśmienicie. Pierogi z takim nadzieniem zachwycą każdego.

Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz 2 łyżki pesto, resztę możesz wykorzystać jako pastę kanapkową, lub wymieszać z ugotowanym makaronem . Pesto jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, a farsz na pierogi z tym aromatycznym składnikiem wychodzi za każdym razem i smakuje doskonale.

Ciasto na pierogi po sparzeniu i wyrobieniu, wstaw do lodówki na 20 minut, następnie rozwałkuj na cienki placek . Pierogi smaż partiami, żeby się nie posklejały. Do wrzącej wody możesz dodać również łyżkę oleju. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową i od razu podaj.

Przepis Ewy Wachowicz na farsz na pierogi z wędzonym twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • jajko

  • szczypta soli

  • szklanka gorącej wody

Składniki na farsz:

Do podania:

  • masło

  • kilka listów czosnku niedźwiedziego

Jak zrobić pierogi z wędzonym twarogiem?

Na początku wyrób ciasto na pierogi: mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, wbij jajko i wlej gorącą wodę, wymieszaj delikatnie łyżką i odstaw. Gdy ciasto ostygnie zacznij wyrabiać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz na pierogi: ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odparuj i ostudź.

Twaróg zetrzyj na tarce, dodaj ugotowane ziemniaki, pesto z czosnku niedźwiedziego, dopraw do smaku solą, pieprzem, wbij jajko i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki, podsyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Z ciasta wykrawaj kółka, każdy rozciągnij delikatnie, w środek każdego włóż łyżeczkę farszu i zlep. Przygotowane pierogi wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj 2- 3 minuty, do wypłynięcia .

Pierogi polej roztopionym masłem i podaj z listkami czosnku niedźwiedziego. Czy pierogi mrozić surowe, czy ugotowane? Żeby były smaczne, nie posklejały się i nie rozpadły się podczas gotowania.

Surowe pierogi z wędzonym twarogiem
canva/ Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy