Przepis na pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz. Każdy będzie chciał dokładkę
Pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz są delikatnie, miękkie, a farsz przygotowany z twarogu, ziemniaków i pesto z czosnku niedźwiedziego dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis niezwykły farsz na pierogi, każdy będzie prosił o dokładkę.
Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na wyśmienity farsz na pierogi z twarogu wędzonego. Wędzony ser biały w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i pesto z czosnku niedźwiedziego smakuje wyśmienicie. Pierogi z takim nadzieniem zachwycą każdego.
Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz 2 łyżki pesto, resztę możesz wykorzystać jako pastę kanapkową, lub wymieszać z ugotowanym makaronem . Pesto jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, a farsz na pierogi z tym aromatycznym składnikiem wychodzi za każdym razem i smakuje doskonale.
Ciasto na pierogi po sparzeniu i wyrobieniu, wstaw do lodówki na 20 minut, następnie rozwałkuj na cienki placek . Pierogi smaż partiami, żeby się nie posklejały. Do wrzącej wody możesz dodać również łyżkę oleju. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową i od razu podaj.
Przepis Ewy Wachowicz na farsz na pierogi z wędzonym twarogiem
Składniki na ciasto:
-
2 szklanki mąki
-
jajko
-
szczypta soli
-
szklanka gorącej wody
Składniki na farsz:
-
200 g twarogu wędzonego
-
2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
-
3 młode ziemniaki
-
sól, pieprz do smaku
Do podania:
-
masło
-
kilka listów czosnku niedźwiedziego
Jak zrobić pierogi z wędzonym twarogiem?
Na początku wyrób ciasto na pierogi: mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, wbij jajko i wlej gorącą wodę, wymieszaj delikatnie łyżką i odstaw. Gdy ciasto ostygnie zacznij wyrabiać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.
Ciasto wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz na pierogi: ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odparuj i ostudź.
Twaróg zetrzyj na tarce, dodaj ugotowane ziemniaki, pesto z czosnku niedźwiedziego, dopraw do smaku solą, pieprzem, wbij jajko i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki, podsyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Z ciasta wykrawaj kółka, każdy rozciągnij delikatnie, w środek każdego włóż łyżeczkę farszu i zlep. Przygotowane pierogi wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj 2- 3 minuty, do wypłynięcia .
Pierogi polej roztopionym masłem i podaj z listkami czosnku niedźwiedziego. Czy pierogi mrozić surowe, czy ugotowane? Żeby były smaczne, nie posklejały się i nie rozpadły się podczas gotowania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babciny przepis na naleśniki na słodko. Sekret tkwi w 2 dodatkach
-
Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: ewawachowicz.pl