Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do kanapek i makaronów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.04.2022 15:13

Cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do kanapek i makaronów

Cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do kanapek i makaronów
canva/Steven Parker

Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Wyraźny, czosnkowy smak przełamany orzechami włoskimi rewelacyjnie łączy się między innymi z makaronem i kromką świeżego chleba. Poznaj cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną sezonową, której liście zbierane są od początku wiosny do końca maja. Czosnek rośnie dziko w lasach całej Europy, jednak lepiej nie zbierać go samodzielnie- liście są bardzo podobne do trującej i niejadalnej konwalii.

Liście czosnku, oprócz niezwykłego smaku, zawierają silne przeciwutleniacze i związki aktywne, które między innymi wzmacniają układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory, miażdżycę i wiele inne chorób.

Czosnek niedźwiedzi możemy kupić w sezonie w niemal każdym markecie, warzywniaku, na straganie. Poza sezonem możemy ratować się jego niezwykłym smakiem, kupując suszone liście, jednak z nich nie przygotujemy już pesto.

Moim zdaniem domowe pesto z czosnku, oleju i orzechów włoskich jest o niebo lepsze od klasycznego pesto z bazylii. Pasta smakuje doskonale podana z makaronem, pierogami lub z kromką świeżego chleba, palce lizać.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • pęczek czosnku niedźwiedziego

  • pół szklanki oleju rzepakowego

  • 100 g obranych orzechów włoskich

  • łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?

Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera kielichowego. Obrane orzechy włoskie podpraż na suchej patelni teflonowej, aż zaczną pięknie pachnieć, następnie przełóż do blendera.

Do przygotowanych składników wlej olej, sok z cytryny i zblenduj na jednolitą masę. Pesto dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Kanapki z pesto z czosnku niedźwiedziego

Źródło zdjęcia: canva/ oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krytykakulinarna.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Czosnek Danie