Smakosze.pl Przepisy Pierś w kurczaka w cieście francuskim - szybki i elegancki obiad
canva/invizbk, Getty Images Signature

Pierś w kurczaka w cieście francuskim - szybki i elegancki obiad

16 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zapieczona w cieście francuskim pierś z kurczaka stanowi pyszny i prosty pomysł na obiad. Niewielka ilość składników i szybki czas przygotowania pozwalają jednocześnie na ugotowanie eleganckiego posiłku. Do mięsa warto podać swoje ulubione surówki oraz zapieczone ziemniaki z przyprawami.

Pierś z kurczaka w cieście francuskim jedynie z pozoru brzmi jak coś skomplikowanego. W praktyce jednak większość pracy wykonuje za nas i tak piekarnik - mu musimy jedynie złożyć produkty w całość. Poza piersią z kurczaka doskonale pasować będzie mięso z udka, które jest delikatniejsze i pełniejsze smaku.

Pierś zawinięta w ciasto francuskie wychodzi wyjątkowo soczysta, ponieważ wilgoć nie ma łatwej drogi ucieczki. Roztopiony ser i pieczarki sprawiają, że kieszonki z ciasta wypełnione są silnym aromatem. Niżej wyjawiamy, jak zrobić je krok po kroku.

Przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 150 g sera

  • 125 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • zioła prowansalskie

  • sól

  • pieprz masło

Zacznij od oczyszczenia piersi z kurczaka z żyłek i błon. Podziel ją na 2 równe piersi i w każdej z nich zrób sakiewkę. Dopraw mięso solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć je na patelnie z roztopionym masłem.

Po kilku minutach umyj pieczarki, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnie. Smaż je, aż większość wody z nich wyparuje. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie wypełnij nimi kieszonki w mięsie. Ciasto podziel na dwa kawałki. Połóż na każdym z nich po jednej faszerowanej piersi.

Ciasto pokrój w 1 cm paski, zostawiając nienaruszony fragment ciasta pod piersią. Obsyp mięso startym żółtym serem i zawiń je w paski ciasta. Posmaruj je jajkiem rozbełtanym z ziołami prowansalskimi. Wstaw kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 30 minut.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kurczaka w miodowo-musztardowym sosie. Ten tekst wyjawia prosty przepis na Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem.

urczak w cieście

źródło zdjęcia: canva/DevMarya, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniabazylii

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy