Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem
Poszukujesz obiadowej odmiany? Przygotuj kotlety siekane z kurczakiem i majonezem. Są delikatne, ale przyjemnie soczyste. Zachwycą wielbicieli drobiu, także pożywnych kotletów. Zrobisz je szybko i prosto. Najlepiej smakują podane z ryżem lub ziemniakami oraz z zieloną sałatą.
Jeśli lubisz kotlety z fileta z piersi kurczaka, nasza propozycja powinna cię zadowolić. Te kotlety łączą bowiem w sobie delikatne, drobiowe mięso i wyrazisty majonez. Sos ten dodaje mięsu smaku, ale też wilgotności i soczystości. Koniecznie przetestuj nasz przepis.
Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem
Składniki:
2 pojedyncze filet z piersi kurczaka
10 dag żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 jajko
2-3 łyżki mąki
ostra mielona papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie siekanych kotletów
Filety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój w sporą kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa kurczaka razem z majonezem, jajkiem i mąką.
Wymieszaj składniki na kotlety. Powstałą masę dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą, mieloną papryką.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Niedużą chochlą nakładaj porcje mięsnej masy i smaż kotlety, aż będą z obu stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Po więcej inspiracji na pyszne kotlety zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na podwójne kotlety schabowe od Magdy Gessler, a także na kotlety mielone z serem i pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/FotografiaBasica
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis