Smakosze.pl
kotlety z kurczaka

canva/oksanashufrych

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poszukujesz obiadowej odmiany? Przygotuj kotlety siekane z kurczakiem i majonezem. Są delikatne, ale przyjemnie soczyste. Zachwycą wielbicieli drobiu, także pożywnych kotletów. Zrobisz je szybko i prosto. Najlepiej smakują podane z ryżem lub ziemniakami oraz z zieloną sałatą.

Jeśli lubisz kotlety z fileta z piersi kurczaka, nasza propozycja powinna cię zadowolić. Te kotlety łączą bowiem w sobie delikatne, drobiowe mięso i wyrazisty majonez. Sos ten dodaje mięsu smaku, ale też wilgotności i soczystości. Koniecznie przetestuj nasz przepis.

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

CZYTAJ DALEJ

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Składniki:

  • 2 pojedyncze filet z piersi kurczaka

  • 10 dag żółtego sera

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki mąki

  • ostra mielona papryka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie siekanych kotletów

Filety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój w sporą kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa kurczaka razem z majonezem, jajkiem i mąką.

Wymieszaj składniki na kotlety. Powstałą masę dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą, mieloną papryką.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Niedużą chochlą nakładaj porcje mięsnej masy i smaż kotlety, aż będą z obu stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Po więcej inspiracji na pyszne kotlety zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na podwójne kotlety schabowe od Magdy Gessler, a także na kotlety mielone z serem i pieczarkami.

pokrojony filet

pokrojony filet

Źródło zdjęcia: canva/FotografiaBasica

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika

Czytaj więcej >
pasta rybna

Przepisy

Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >