Smakosze.pl Przepisy Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
canva/hiphoto40, Getty Images

Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym

20 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczony schab zachwyca swoją soczystością, delikatnością i pysznym aromatem. Zdarza się czasem, że mamy ochotę na spróbowanie czegoś nowego - poniższy przepis nadaje się do tego idealnie. Połączenie chrzanu i musztardy sprawia, że mięso nabiera pikantnego i luksusowego smaku.

Pieczony schab jawi nam się jako kawał solidnej pieczeni, podawanej z sosem pieczeniowym na puree ziemniaczanym, z dodatkiem ulubionej surówki. Jeszcze lepszy efekt uzyska się, piekąc plastry mięsa.

W taki sposób można mieć pewność, że przyprawy i składniki aromatyzujące miały możliwość spenetrowania włókien mięsa i dostarczyły cały swój smak oraz aromat bezpośrednio do wnętrza schabu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczony schab na ostro

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy skarb, wzięty za ziemniaka. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszne kluski śląski w ekspresowym tempie.

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • szklanka bulionu wołowego

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki

  • 3 łyżeczki chrzanu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Zacznij od rozbicia plastrów schabu - zrób to delikatnie, aby mięso się nie rozpadło. Natrzyj plastry z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.

Podsmaż plastry na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej patelnie bulionem, dodaj chrzan i musztardę. Zalej sosem mięso i wstaw go do pieca o temperaturze 180 stopni Celsjusza na godzinę.

Po tym czasie przelej sos do rondelka, dodaj do niego mąkę wymieszaną z odrobiną wody i zagotuj. Gdy będzie gęsty, wlej do niego zahartowaną śmietanę. Mięso podawaj oblane pikantnym sosem. Smacznego.

Pieczeń w sosie

Źródło: canva/AwaylGl, Getty Images Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy