Smakosze.pl Przepisy Masz w domu ciasto francuskie? Cudownie, wykorzystasz je do zrobienia pizzy
Canva / larik_malasha

Masz w domu ciasto francuskie? Cudownie, wykorzystasz je do zrobienia pizzy

29 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wszyscy uwielbiamy pizzę. Niestety jej przygotowanie wiąże się z długotrwałym wyrabianiem drożdżowego ciasta. Z łatwością możemy jednak ominąć tę przeszkodę i upiec pyszną pizzę na cieście francuskim. Takie rozwiązanie jest na sylwestra jak znalazł.

Pizza na cieście francuskim to ekspresowe danie. Wystarczy posmarować płat ciasta ketchupem i rozłożyć na nim ulubione składniki. Warto połączyć delikatną mozarellę z kawałkiem sera żółtego o nieco ostrzejszym smaku. W przygotowaniu domowej pizzy na cieście francuskim ogranicza Cię jedynie wyobraźnia.

Przepis na domową pizzę na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego

  • 2-3 łyżki ketchupu

  • 1 kulka sera mozarella

  • 1 szklanka tartego sera żółtego

  • 4-5 pieczarek

  • 10-12 plastrów salami

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka oregano

Jak zrobić błyskawiczną pizzę na cieście francuskim?

Pieczarki na pizzę z ciasta francuskiego oczyść i pokrój w plasterki . Podsmaż grzyby na dobrze rozgrzanym maśle . Pieczarki powinny solidnie się zrumienić .

Ciasto rozwiń na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i posmaruj równomiernie ketchupem . Na sos wysyp połowę ilości startego żółtego sera . Następnie na pizzy z ciasta francuskiego porozkładaj salami oraz smażone pieczarki . Na koniec dołóż także porwaną na mniejsze kawałki mozarellę i całość posyp pozostałą ilością tartego sera .

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni . Blaszkę z pizzą na cieście francuskim wstaw do piecyka i piecz przez 15-20 minut do zrumienienia . Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp danie suszonym oregano . Pizzę podawaj po 5-10 minutach od wyjęcia z piekarnika, kiedy lekko przestygnie . Niezwykle szybką pizzę możesz przygotować z użyciem patelni . Pizzowe muffinki skradną serca wszystkich gości .

Canva / olgakr
Canva / olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy