Muffinki pizzowe przekąska na imprezę i piknik
Muffinki o smaku pizzy – połączenie idealne
Muffiny, mimo że kojarzą nam się ze słodką przekąską, wcale nie muszą takie być. Wychodząc poza schematy, możemy przygotować wytrawne muffinki. Któż z nas nie lubi pizzy? Muffinki pizzowe sprawdzą się świetnie na dziecięce urodziny, piknik ze znajomymi czy imprezę. Jest to też ciekawa alternatywa dla pizzy, jako przekąska na jeden, dwa gryzy.
Jak przygotować muffinki pizzowe?
Nie dość, że są pyszne, to łatwo je przygotować. Jeśli w ich przyrządzanie możesz zaangażować dzieci, na pewno będą szczęśliwe, mogąc skomponować babeczki według własnego pomysłu, dodając składniki, które lubią najbardziej.
Skłądniki (na 12 muffinek):
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ szklanki oleju roślinnego
1 łyżka masła
2 jajka
kula sera mozzarella lub ok. 20 dag sera żółtego
20 dag pieczarek
15 dag salami
1 papryka czerwona
oregano
bazylia
sól
cukier.
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Paprykę i salami pokroić w kostkę.
Obrać pieczarki i pokroić w drobną kostkę, następnie na patelni rozpuścić masło i udusić w nim pieczarki. Gdy woda wyparuje, ściągnąć pieczarki z palnika i odstawić do wystudzenia.
Mozzarellę lub wybrany ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać z cukrem, stopniowo dolewając mleko.
W osobnych naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia sól oraz zioła. A następnie wsypać do niego paprykę, pieczarki, salami oraz ser (pozostawiając trochę do posypania na wierzch).
Do masy mącznej połączonej z resztą składników dodać masę z jajek, następnie dodać olej i wszystko wymieszać.
Foremki na muffinki posmarować delikatnie masłem, by po upieczeniu łatwiej odchodziły od ciasta.
Przygotowane ciasto wlać do foremek, wysypując na wierzch każdej z muffinek odrobinę pozostałego sera.
Piec przez ok. 25 min, sprawdzając za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto nie jest już surowe.
Przepis na pizzowe muffinki jest tak prosty, że nim się obejrzysz, a będą już gotowe!
Na jaką okazję muffinki pizzowe?
Muffinki pizzowe można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli więc planujesz piknik lub imprezę lub jakąkolwiek inną okazję, podczas której chcesz pochwalić się swoim pysznym wypiekiem, możesz przygotować muffinki dzień wcześniej. Pamiętaj jednak, aby po wystygnięciu przechowywać je poid przykryciem, aby ciasto nie zrobiło się suche.
Jakie składniki można dodać do muffinek pizzowych?
Składniki, które możesz dodać do muffinek są tak naprawdę dowolne. Tyle ile na świecie jest smaków pizzy, tyle może być smaków muffinek. Możesz przyrządzić zarówno wersję wegetariańską z papryką, pieczarkami, kukurydzą i pomidorem, jak i mięsną z suszoną kiełbasą. Jeśli chcesz, aby jeszcze bardziej przypominały w smaku pizzę, możesz przygotować sos pomidorowy, który wylejesz na ciasto przed wstawieniem go do piekarnika. Smakują równie wyśmienicie, gdy lekko udekorujesz je ketchupem. To jak – pomysł na przekąskę na najbliższy weekend chyba właśnie już masz?