Kotlety schabowe w bosko chrupiącej panierce. 1 składnik wprowadzi ogromną zmianę
Patent na bosko chrupiącą panierkę do kotletów schabowych? Wymieszaj bułkę tartą z kilkoma łyżkami startego, żółtego sera. Efekt zachwyci każdego smakosza. Kultowe schabowe będą chrupiące, złociste i bardzo soczyste w środku.
Kotlety schabowe z żółtym serem są rewelacyjną propozycją obiadową dla całej rodziny. Mięso podaję z ziemniakami ze szczypiorkiem oraz kapustą zasmażaną z kminkiem lub surówką z kiszonej kapusty. Całe danie za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka.
Kotlety schabowe panieruję kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej wymieszanej z żółtym serem. Mąka jest niezbędnym dodatkiem panierki. Dzięki niej chrupiąca skórka lepiej trzyma się mięsa i nie odkleja się podczas smażenia. Schab jest soczysty w środku i bardzo delikatny.
Kotlety schabowe każdy smaży inaczej. Niektórzy wykorzystują olej rzepakowy, inni domowy smalec. Polecam jednak masło klarowane. Dzięki niemu schabowe nabierają aromatu i mają rewelacyjny smak. Schabowe smażę partiami na złoty kolor.
Przepis na kotlety schabowe. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz
Składniki:
5 kawałków schabu bez kości
4 łyżki startego sera żółtego
2 jajka
sól, pieprz
mąka pszenna
bułka tarta
masło klarowane, olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Jak przygotować kotlety schabowe w serowej panierce?
Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem na cienki kotlet, oprósz solą i pieprzem. Starty ser wymieszaj z kilkoma łyżkami bułki tartej. Kotlety obtocz kolejno w mące pszennej, rozmąconym jajku i tartej bułce z serem.
Schabowe smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam kapustę zasmażaną oraz surówkę z kiszonej kapusty. Obiad podaj również z ziemniakami ze szczypiorkiem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików
Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama