Ekspresowa pizza z patelni bez drożdży. Sekretem są 2 łyżeczki ważnego składnika
Jeśli jesteście wielbicielami pizzy, powiemy wam, jak zrobić ją najszybciej. Poznajcie przepis na ekspresową pizzę z patelni bez dodatku drożdży. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, więc nie potrzebuje czasu na wyrastanie, a ciasto mimo to jest puszyste i lekkie. Dzięki temu włoską ucztę możecie przygotować dosłownie w pół godziny.
Pizza to potrawa lubiana na całym świecie. Największym powodzeniem cieszy się wśród dzieci i młodzieży, ale wiele dorosłych też coraz bardziej się do niej przekonuje. Trudno się dziwić, z kilku prostych składników można bowiem wyczarować coś naprawdę pysznego. A smak całej potrawy określają użyte dodatki. Łatwo więc dopasować je do własnych upodobań.
Jak zrobić ekspresową pizzę z patelni?
Składniki na ciasto:
20 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1/2 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie pizzy z patelni
Składniki ciasta umieść w misce, dokładnie wyrób malakserem lub mikserem. Odstaw na 5 minut, by odpoczęło.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą dość cienko rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Patelnię posmaruj oliwą. Połóż na niej ciasto.
Podgrzewaj patelnię z ciastem na średniej mocy, aż pizza zrumieni się od spodu. Wtedy obróć ją na drugą stronę.
Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym, obłóż ulubionymi dodatkami, posyp startą mozzarellą. Patelnię przykryj i smaż pizzę ok. 3-4 minuty na średnim ogniu.
Wskazówki:
Sos do pizzy zrobisz, mieszając ok. 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z łyżką oliwy z oliwek, odrobiną oregano, soli i pieprzu.
Na wierzchu pizzy ułóż swoje ulubione dodatki, np. szynkę, pepperoni, pokrojone pieczarki, paprykę. Wierzch posyp startą mozzarellą.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na klasyczne ciasto do pizzy, a także na sos czosnkowy.
Źródło zdjęcia: canva/artbyPixel
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: blendman