Smakosze.pl
pizza

canva/arfo

Ekspresowa pizza z patelni bez drożdży. Sekretem są 2 łyżeczki ważnego składnika

3 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli jesteście wielbicielami pizzy, powiemy wam, jak zrobić ją najszybciej. Poznajcie przepis na ekspresową pizzę z patelni bez dodatku drożdży. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, więc nie potrzebuje czasu na wyrastanie, a ciasto mimo to jest puszyste i lekkie. Dzięki temu włoską ucztę możecie przygotować dosłownie w pół godziny.

Pizza to potrawa lubiana na całym świecie. Największym powodzeniem cieszy się wśród dzieci i młodzieży, ale wiele dorosłych też coraz bardziej się do niej przekonuje. Trudno się dziwić, z kilku prostych składników można bowiem wyczarować coś naprawdę pysznego. A smak całej potrawy określają użyte dodatki. Łatwo więc dopasować je do własnych upodobań.

Ewa Wachowicz, ciasto drożdżowe

Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ekspresową pizzę z patelni?

Składniki na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • ok. 1/2 szklanki letniej wody

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie pizzy z patelni

Składniki ciasta umieść w misce, dokładnie wyrób malakserem lub mikserem. Odstaw na 5 minut, by odpoczęło.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą dość cienko rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Patelnię posmaruj oliwą. Połóż na niej ciasto.

Podgrzewaj patelnię z ciastem na średniej mocy, aż pizza zrumieni się od spodu. Wtedy obróć ją na drugą stronę.

Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym, obłóż ulubionymi dodatkami, posyp startą mozzarellą. Patelnię przykryj i smaż pizzę ok. 3-4 minuty na średnim ogniu.


Wskazówki:

  • Sos do pizzy zrobisz, mieszając ok. 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z łyżką oliwy z oliwek, odrobiną oregano, soli i pieprzu.

  • Na wierzchu pizzy ułóż swoje ulubione dodatki, np. szynkę, pepperoni, pokrojone pieczarki, paprykę. Wierzch posyp startą mozzarellą.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na klasyczne ciasto do pizzy, a także na sos czosnkowy.

pizza z patelni

pizza z patelni

Źródło zdjęcia: canva/artbyPixel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blendman


Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Czytaj więcej >
Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >