Smakosze.pl Przepisy Placki z kiszonej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz
Canva.com / iko636 oraz Instagram/ Ewawachowicz

Placki z kiszonej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz

21 marca 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Placki to jedna z najprostszych, a zarazem z najbardziej wdzięcznych potraw, które możemy przygotować na szybko. Smakują doskonale zarówno w słodkiej wersji, jak i we wszelkich wytrawnych wariacjach.

Placki z kiszonej kapusty mają długą tradycję i nasze babcie świetnie znały ich recepturę. Dziś ich smak przypomina nam niezawodna Ewa Wachowicz, która słynie z wielkiego szacunku do polskiej tradycji kulinarnej.

Placki inne niż wszystkie

Najbardziej popularne w Polsce są placki ziemniaczane , jednak my uwielbiamy kulinarne eksperymenty. Placki z kiszonej kapusty zaskoczą się głębią smaku oraz przyjemną fakturą . Na pewno skusisz się na dokładkę.

Z plackami z kiszonej kapusty doskonale łączy się sos pieczarkowy. Możesz zrobić go z zaledwie kilku składników. Wystarczy na patelni podgrzać pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę, a gdy całkowicie odparuje z nich woda, dodać śmietankę 30%.

Sos do smaku możemy doprawić pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Całość zajmie mniej niż 15 minut, a w połączeniu z plackami z kiszonej kapusty, da rewelacyjny efekt.

Przepis na placki z kiszonej kapusty według Ewy Wachowicz 

Potrzebujesz:

  • 300 gram kapusty kiszonej

  • 2 jajka

  • szklanka mleka

  • odrobina soli

  • 2 szklanki mąki

  • olej do smażenia

Jajka wbijamy do miski i dolewamy mleko, a następnie solimy. Do mokrych składników dorzucamy szklankę mąki i miksujemy, po chwili dodajemy kolejną szklankę i jeszcze raz dokładnie uruchamiamy mikser. Do ciasta dolewamy nieco wody, aby miały konsystencję nieco gęstszą niż na klasyczne naleśniki.

Kapustę przekładamy na sito i odciskamy nadmiar płynu. Delikatnie szatkujemy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do ciasta, a następnie mieszamy za pomocą łyżki.

Na patelni rozgrzewamy solidną ilość oleju i gdy będzie porządnie rozgrzany, wykładamy placki. Smażymy je 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu najlepiej odcisnąć na ręczniku papierowym. Gotowe placki podajemy z sosem pieczarkowym bądź gulaszem .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Ewagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy