Smakosze.pl
Maszynka do mięsa może mieć nową funkcję

Facebook / @kiedysbylojakosfajniej

Nietypowe zastosowanie klasycznej maszynki do mięsa

21 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Maszynka do mięsa przez lata służyła gospodyniom do mielenia karkówki czy szynki, aby móc zrobić kotlety mielone. Jeśli dalej masz ją w swojej kuchni, masz ogromne szczęście. Przy jej pomocy możesz wykonać ciastka z maszynki, które sm

Maszynka do mięsa stanowiła niegdyś nieodłączną część kuchennego wyposażenia. W sklepach mięsnych kupowanie uprzednio zmielonego mięsa mogło zakończyć się zatruciem pokarmowym, dlatego większość naszych mam i babć wolała mielić je osobiście. 

Jeśli do dzisiaj przechowujesz maszynkę w kuchennych szafkach, masz ogromne szczęście. Każdy fan specyficznych maszynowych ciastek, które mają charakterystyczny kształt, nie będzie musiał chodzić do cukierni - zwykła domowa maszynka pozwoli wykonać je w domowym zaciszu. 

Maszynka do mięsa ma ukrytą funkcję

Ciastka z maszynki są kultowym deserem, którego smak jak i tekstura są nie do podrobienia. Delikatny maślany smak sprawia, że świetnie komponują się wieczorną herbatą, a także poranną kawą. Przygotowując je swoim domownikom, z pewnością wywołasz na ich twarzach duży uśmiech. 

Ważnym jest jednak, aby maszynka do mięsa miała nakładkę przeznaczoną specjalnie do takich ciastek. Zamiast niej można wykorzystać również nakładkę do kiełbas, jednak kształt gotowych ciasteczek może nie być tak równy i ładny. W smaku nie odczujesz jednak żadnej różnicy. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy najprostszy przepis na doskonałą obiadową surówkę. W tym tekście z kolei prezentujemy ogromne zmiany, jakie zostaną wprowadzone w związku z tłuszczami trans.

Źródło: wikimedia.org/ Emmanuel BRUNNER, Manu25/ CC 3.0

Przepis na ciastka z maszynki

Składniki: 

  • 0.5 kg pszennej mąki tortowej

  • 250 g masła

  • 125 g cukru pudru

  • 2 g sody oczyszczonej

  • 2 g proszku do pieczenia

  • 6 g cukru wanilinowego

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany

  • 1 łyżeczka kakao

Zacznij od przesiania mąki, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cukru pudru do dużej miski. Wymieszaj składniki sypkie. Dodaj do nich zimne masło i zacznij siekać je nożem. Gdy składniki się połączą, wlej śmietanę oraz wsyp cukier waniliowy.

Zagniataj ciasto do momentu, aż uzyskasz elastyczne i gładkie ciasto. Podziel je na dwie części i do jednej dodaj kakao. Ponownie zagnieć, żeby kakao połączyło się z resztą ciasta. Wstaw je na 10 minut do lodówki, a w tym czasie przygotuj maszynkę.

Dokręć ją do blatu, wstaw nakładkę do ciastek lub kiełbas i zacznij przepuszczać ciasto. Jedną ręką wkładaj je do maszynki, a drugą wyciągaj gotowe ciastka. Układaj je na blaszce z papierem do pieczenia i pierz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker.pl; Przepisane

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >