Surówka, która jest wyjątkowo zdrowa
HandmadePictures, Getty Images

Surówka obiadowa z marchewki i jabłka z dodatkiem chrzanu

Surówka jest bardzo ważną częścią każdego obiadu - jej składniki dostarczają cennych substancji odżywczych. Jeśli chcesz zrobić idealny dodatek do kotletów, gołąbków czy gulaszy, spróbuj poniższej receptury. Delikatnie ostry smak od chrzanu sprawia, że przyjemność z jedzenia całego posiłku jest jeszcze większa.

Surówka wcale nie musi być skomplikowanym elementem obiadu. Najczęściej wystarczy zetrzeć na tarce kilka warzyw i owoców, połączyć je z sosem i już można cieszyć się doskonałym smakiem oraz, przede wszystkim, wspaniałymi właściwościami.

Jedną z najlepszych propozycji jest surówka z jabłka i marchewki, która polana jest sosem ze śmietany i chrzanu. Praktycznie wszystkie składniki mają liczne pozytywne efekty po spożyciu przez człowieka, lecz jednymi z najlepszych może pochwalić się zwykły chrzan.

Surówka, która doskonale wpływa na zdrowie i urodę

Marchewki, dzięki dużej zawartości beta-karotenów, wzmacniają wzrok, a także sprawiają, że opalenizna dłużej utrzymuje się na skórze. Jabłka z kolei zawierają mnóstwo błonnika, dlatego są szczególnie zalecane ludziom na diecie - błonnik wydłuża uczucie sytości, a także ułatwia wydalanie zalegających w jelitach resztek pokarmowych.

Chrzan uznawany jest przez wielu za naturalny antybiotyk, który nie posiada żadnych skutków ubocznych. Potocznie określany jest nawet słowiańskim żeń-szeniem, z uwagi na swoje właściwości. Korzeń ten pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dlatego ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw.

Tłuszcze trans - ogromne zmiany od 2 kwietniaTłuszcze trans - ogromne zmiany od 2 kwietniaCzytaj dalej

Aby móc cieszyć się najlepszymi efektami upiększającymi chrzanu, należy stosować go zewnętrznie. Wystarczy grubo starty korzeń wcierać w skórę twarzy, a po dłuższym czasie zauważymy, że przebarwienia i inne zmiany skórne zaczynają zanikać.

Co ciekawe chrzan jest także cennym źródłem wielu witamin, takich jak witaminę C (której ma więcej niż popularna cytryna), witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz sporo minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez oraz jod.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.

Przepis na surówkę, która pasuje do każdego obiadu

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • kilka łyżek śmietany
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia i obrania marchewek oraz jabłka. Z owocu pozbądź się gniazda nasiennego. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dzięki temu surówka nie będzie zbyt wodnista podczas jedzenia.

W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą sok z cytryny, jogurt, chrzan, cukier, sól oraz pieprz. Gdy sos będzie jednolity, zalej nim starte składniki. Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na około 40 minut, żeby wszystkie smaki przegryzły się. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: apteline.pl; przyslijprzepis.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł