Smakosze.pl
Surówka, która jest wyjątkowo zdrowa

HandmadePictures, Getty Images

Surówka obiadowa z marchewki i jabłka z dodatkiem chrzanu

21 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka jest bardzo ważną częścią każdego obiadu - jej składniki dostarczają cennych substancji odżywczych. Jeśli chcesz zrobić idealny dodatek do kotletów, gołąbków czy gulaszy, spróbuj poniższej receptury. Delikatnie ostry sm

Surówka wcale nie musi być skomplikowanym elementem obiadu. Najczęściej wystarczy zetrzeć na tarce kilka warzyw i owoców, połączyć je z sosem i już można cieszyć się doskonałym smakiem oraz, przede wszystkim, wspaniałymi właściwościami. 

Jedną z najlepszych propozycji jest surówka z jabłka i marchewki, która polana jest sosem ze śmietany i chrzanu. Praktycznie wszystkie składniki mają liczne pozytywne efekty po spożyciu przez człowieka, lecz jednymi z najlepszych może pochwalić się zwykły chrzan. 

Surówka, która doskonale wpływa na zdrowie i urodę

Marchewki, dzięki dużej zawartości beta-karotenów, wzmacniają wzrok, a także sprawiają, że opalenizna dłużej utrzymuje się na skórze. Jabłka z kolei zawierają mnóstwo błonnika, dlatego są szczególnie zalecane ludziom na diecie - błonnik wydłuża uczucie sytości, a także ułatwia wydalanie zalegających w jelitach resztek pokarmowych.

Chrzan uznawany jest przez wielu za naturalny antybiotyk, który nie posiada żadnych skutków ubocznych. Potocznie określany jest nawet słowiańskim żeń-szeniem, z uwagi na swoje właściwości. Korzeń ten pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dlatego ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw. 

Aby móc cieszyć się najlepszymi efektami upiększającymi chrzanu, należy stosować go zewnętrznie. Wystarczy grubo starty korzeń wcierać w skórę twarzy, a po dłuższym czasie zauważymy, że przebarwienia i inne zmiany skórne zaczynają zanikać.

Co ciekawe chrzan jest także cennym źródłem wielu witamin, takich jak witaminę C (której ma więcej niż popularna cytryna), witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz sporo minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez oraz jod. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.

Przepis na surówkę, która pasuje do każdego obiadu

Składniki: 

  • 3 marchewki

  • 1 jabłko 

  • kilka łyżek śmietany

  • 1-2 łyżeczki chrzanu 

  • sok z cytryny

  • cukier

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia i obrania marchewek oraz jabłka. Z owocu pozbądź się gniazda nasiennego. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dzięki temu surówka nie będzie zbyt wodnista podczas jedzenia.

W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą sok z cytryny, jogurt, chrzan, cukier, sól oraz pieprz. Gdy sos będzie jednolity, zalej nim starte składniki. Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na około 40 minut, żeby wszystkie smaki przegryzły się. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: apteline.pl; przyslijprzepis.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >