Surówka obiadowa z marchewki i jabłka z dodatkiem chrzanu
Surówka wcale nie musi być skomplikowanym elementem obiadu. Najczęściej wystarczy zetrzeć na tarce kilka warzyw i owoców, połączyć je z sosem i już można cieszyć się doskonałym smakiem oraz, przede wszystkim, wspaniałymi właściwościami.
Jedną z najlepszych propozycji jest surówka z jabłka i marchewki, która polana jest sosem ze śmietany i chrzanu. Praktycznie wszystkie składniki mają liczne pozytywne efekty po spożyciu przez człowieka, lecz jednymi z najlepszych może pochwalić się zwykły chrzan.
Surówka, która doskonale wpływa na zdrowie i urodę
Marchewki, dzięki dużej zawartości beta-karotenów, wzmacniają wzrok, a także sprawiają, że opalenizna dłużej utrzymuje się na skórze. Jabłka z kolei zawierają mnóstwo błonnika, dlatego są szczególnie zalecane ludziom na diecie - błonnik wydłuża uczucie sytości, a także ułatwia wydalanie zalegających w jelitach resztek pokarmowych.
Chrzan uznawany jest przez wielu za naturalny antybiotyk, który nie posiada żadnych skutków ubocznych. Potocznie określany jest nawet słowiańskim żeń-szeniem, z uwagi na swoje właściwości. Korzeń ten pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dlatego ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw.
Aby móc cieszyć się najlepszymi efektami upiększającymi chrzanu, należy stosować go zewnętrznie. Wystarczy grubo starty korzeń wcierać w skórę twarzy, a po dłuższym czasie zauważymy, że przebarwienia i inne zmiany skórne zaczynają zanikać.
Co ciekawe chrzan jest także cennym źródłem wielu witamin, takich jak witaminę C (której ma więcej niż popularna cytryna), witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz sporo minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez oraz jod.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.
Przepis na surówkę, która pasuje do każdego obiadu
Składniki:
3 marchewki
1 jabłko
kilka łyżek śmietany
1-2 łyżeczki chrzanu
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
Zacznij od dokładnego umycia i obrania marchewek oraz jabłka. Z owocu pozbądź się gniazda nasiennego. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dzięki temu surówka nie będzie zbyt wodnista podczas jedzenia.
W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą sok z cytryny, jogurt, chrzan, cukier, sól oraz pieprz. Gdy sos będzie jednolity, zalej nim starte składniki. Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na około 40 minut, żeby wszystkie smaki przegryzły się. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: apteline.pl; przyslijprzepis.pl; poradnikzdrowie.pl