Smakosze.pl
Najlepszy rosół

canva.com/macniak

Wyśmienity, zdrowszy rosół gotowany na kurczaku bez skóry

21 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rosół ma wiele odmian i szkół, według których należy go gotować - wszak podobną zupę gotuję się praktycznie na całym świecie. Poniżej prezentujemy dzisiaj sposób na wersję slow food, która pozwala wykonać bulion najwyższ

Rosół jest zupą tak popularną, że praktycznie każda społeczność świata ma jej wersję. Aromatyczny i sycący mięsny wywar, który nabiera wspaniałego smaku dzięki warzywom i przyprawom, jest tak dobry, że ciężko znaleźć osobę, która szczerze by go nie lubiła.

W Polsce najczęściej gotuje się prostą wersję, na którą składają się proste i tanie składniki, a czas gotowania jest zmniejszony do obowiązkowego minimum. Mamy jednak znacznie lepszą propozycję zgodną z duchem slow food, która daje najlepszy efekt. 

Rosół, który ugotujesz zgodnie z zasadami slow food

Slow food jest ruchem społecznym, który swoje korzenie ma we Włoszech, gdzie pojawił się w latach osiemdziesiątych XX w. Ruch ten stoi w opozycji do globalnego pośpiechu oraz tendencji do spożywania coraz większych ilości jedzenia typu fast food.

Jedzenie w duchu slow food charakteryzuje się głębokim i naturalnym smakiem, którego w dzisiejszych czasach znajdujemy coraz mniej. Takie żywienie wymaga odrobiny więcej pracy, która jest jednak tego warta, ponieważ aromat i smak takiego rosołu nie równa się z niczym innym. 

Jaki kurczak nadaje się do tego rosołu?

Przede wszystkim należy znaleźć ekologicznego kurczaka, który całe swoje życie przeżył zgodnie z naturą. Genialnym rozwiązaniem jest kurczak zagrodowy, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem, delikatną strukturą i licznymi wartościami odżywczymi, które ciężko znaleźć w innym mięsie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy najprostszy przepis na doskonałą obiadową surówkę. W tym tekście z kolei prezentujemy ogromne zmiany, jakie zostaną wprowadzone w związku z tłuszczami trans.

Ważne jest, aby do takiego rosołu nie wkładać kurczaka ze skórą. Tylko w taki sposób osiągniesz idealny smak, a zupa będzie klarowna. Pamiętaj, aby mięso zacząć gotować od zimnej wody, a płomień musi być niewielki lub średni, w innym wypadku ilość szumowin będzie zbyt wielka. 

Spróbuj wprowadzić trochę świeżości

Kuchnia slow food charakteryzuje się również chęcią zmian i uwielbieniem dla nowych doznań. Nie ma wszak powodu, aby przez wiele lat jadać jedynie jeden rodzaj rosołu. Warto dodawać nowe przyprawy, zioła czy składniki, które urozmaicają potrawę.

Świetnie sprawdzą się w takim wypadku grzyby, ostre papryczki, kolendra, imbir, goździki, czosnek, świeża słodka papryka, kurkuma i wiele innych. Wszystko zależy jedynie od twojej wyobraźni i podniebienia. Eksperymentuj w kuchni, a z pewnością dostarczysz sobie niesamowitych wrażeń.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >