Placki twarogowe na kefirze od Tomasza Strzelczyka
Znudziły wam się klasyczne racuchy? A może nie wiecie co zrobić z kefirem i serem, który leży w waszej lodowce? Przepis Strzelczyka pomoże wam rozwiązać te problemy. Jego placki twarogowe z kefirem z pewnością przypadną wam do gustu.
Niedawno zdradzaliśmy wam przepis Strzelczyka na pyszne pączki serowe. Tym razem zdradzamy, jak kucharz przygotowuje placki twarogowe. Dodatek kefiru, który stosuje, sprawia, że wychodzą one niezwykle delikatne. Musicie ich spróbować.
Przepis na wyśmienite placki twarogowe z kefirem
Składniki:
2 jaja
200 ml kefiru
500 g twarogu półtłustego
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 g cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Jaja wbijamy do miski, a następnie łączymy je z kefirem. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Masę łączymy z przesianą mąką i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy porcje oleju. Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z dżemem owocowym.
Wskazówki:
Placki można przyrządzić również w wersji wytrawnej. Wystarczy pominąć cukier i dodać nieco soli oraz pieprzu. Będę pyszne np. z sosem grzybowym.
Jeśli chcecie, by danie było lżejsze, użyjcie chudego twarogu. Będzie równie smacznie, a bardziej zdrowo.
Źródło zdjęcia: canva/dulezidar
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: film z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube