Smakosze.pl Przepisy Placki z selera i sera. Konkurencja dla placków ziemniaczanych
canva/Yana Gayvoronskaya

Placki z selera i sera. Konkurencja dla placków ziemniaczanych

22 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz ochotę na warzywny obiad prosto z patelni? Przygotuj placki z selera i sera. Będą one konkurencją dla placków ziemniaczanych, bo są naprawdę smaczne i pożywne. Z pewnością urzekną cię też niepowtarzalnym smakiem. Podaje je najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym. Sam seler wcześniej skrop odrobiną soku z cytryny, dzięki temu pozostanie kusząco biały.

Seler korzeniowy zwykle stanowi tylko dodatek do zup. Niektórzy robią też z niego smaczną surówkę i w zasadzie na tym kończy się jego kariera w kuchni. Jednak to smaczne warzywo doskonale nadaje się też do zapiekania i smażenia. Dziś przygotujemy z wami niepowtarzalne, selerowe placki z dodatkiem sera. Doskonale sprawdzą się na bezmięsny obiad.

Placki z selera i sera. Konkurencja dla placków ziemniaczanych

Składniki:

  • 1/2 dużego selera korzeniowego

  • 1- 2 łyżki soku z cytryny

  • ok. 15 dag twarogu

  • kawałek pora

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków

Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop go sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.

Twaróg pokrusz, dodaj do selera. Por oczyść, przekrój wzdłuż na cztery części, pokrój w plasterki, dodaj do selera

Do rozdrobnionych składników dodaj też mąkę ziemniaczaną, jajko i jogurt naturalny. Wymieszaj, dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i formuj z niego nieduże placuszki. Smaż je z obu stron po 2-3 minuty, aż będą rumiane.

Jeśli szukasz innych przepisów na oryginalne placki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu recepturę np. na placki ziemniaczane po góralsku , a także na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą .

seler
seler

Źródło zdjęcia: canva/meteo021

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Weronika Domogród na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy