Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - perfekcyjna zimowa przekąska
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku placki z kapustą z marchewką i kminkiem smakują wybornie i dodatkowo wzmacniają nasz organizm i dodają energii. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną.
Do przygotowania placków wykorzystaj zeszłoroczne ziemniaki, najlepiej typu B lub C, czyli typu mącznego, ponieważ zawierają mniej wody, dzięki czemu placki będą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się podczas smażenia. Przykładowymi ziemniakami mącznymi są: Irys, Sante, Orlik.
Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj, aby dobrze połączyła się z masą ziemniaczaną. Do kapusty zawsze dodaję startą marchewkę i kminek, aby dodatkowo podbić jej smak. Ze względu na dużą zawartość wody w kapuście, do ziemniaków dodaję również mąkę ziemniaczaną, aby masa była zwarta.
Kapusta kiszona działa zbawiennie na cały nasz organizm. Wzmacnia naszą odporność, dodaje energii, działa detoksykująco i przyspiesza regenerację flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii. Kapusta jest jednak dość ciężka, jeśli natomiast dodasz do niej kminek, unikniesz wzdęć i innych problemów trawiennych.
Przygotuj również doskonały i zdrowy dodatek do kotletów schabowych- tu poznasz przepis na zasmażaną kapustę kiszoną z kminkiem.
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Składniki na 4-5 porcji:
1 kg ziemniaków
400 g marchewki kiszonej
marchewka
2 cebule
4 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
sól, pieprz
szczypta kminku (optymalnie)
Jak przygotować placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?
Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce i odłóż na talerz, aby oddały nadmiar wody. Kapustę kiszoną odsącz i przeciśnij przez tetrę, posiekaj drobno, zetrzyj na tarce marchewkę i wymieszaj ją z kapustą.
Masę ziemniaczaną również przeciśnij przez tetrę i przełóż do miski, dodaj kapustę kiszoną z marchewką, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól, pieprz, kminek i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i wykładaj masę ziemniaczaną, aby powstały małe placki.
Placki smaż z dwóch stron po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru, i chrupiącej skórki, następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i od razu podawaj.