Smakosze.pl Przepisy Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
youtube / kanał: smaczny.tv / kadr z filmu

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

13 marca 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Placki ziemniaczane uwielbiane są przez niemal wszystkich. Niestety, nie zawsze mamy czas aby przygotować je od podstaw, a przy okazji czynność tarcia ziemniaków zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych.

Tu z ratunkiem przybywamy my, z przepisem na ekspresowe placki ziemniaczane z już ugotowanych ziemniaków. Już po pierwszym kęsie zakochasz się w tym smaku, chrupiąca skórka i delikatne wnętrze to jest to, co smakosze uwielbiają najbardziej

Placki ziemniaczane zero waste

Podstawową, kulinarną zasadą zawsze powinno być poszanowanie dla produktów których używamy. Niestety, my Polacy mamy tendencję do wyrzucania nawet całkiem dobrego i przydatnego do spożycia jedzenia.

Najczęściej ofiarą takich "porządków" padają ziemniaki z obiadu. A przecież możemy z nich przygotować wiele pysznych potraw, które gotowały nasze mamy i babcie - polecamy przepis na cudowne kopytka.

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Potrzebujesz:

  • pół kg gotowanych ziemniaków - zimnych

  • 1 jajko

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • cebula

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę na złoty kolor - ten krok możesz pominąć, albo dodać do placków po prostu surową cebulę, jednak najsmaczniejsze wychodzą z złocistą i usmażoną.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, albo zgniatamy bardzo dokładnie. Dorzucamy jajko, cebulę, obydwa rodzaje mąki oraz przyprawy. Całość zagniatamy na jednolitą masę.

Z masy ziemniaczanej formujemy placuszki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, a następnie na gorącym tłuszczu umieszczamy placki. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż na powierzchni pojawi się chrupiąca skorupka.

Placki wspaniale smakują samodzielnie, ale możesz podawać je także z sosem pieczarkowym, surówkami , a także polane domowym sosem czosnkowym. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zajadam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy