Naleśniki
Pixabay / licencja: CC 0

Prawidłowa kolejność dodawania składników na naleśniki

Robiąc naleśniki, nie zawsze zastanawiamy się nad każdym kolejnym krokiem, a samą czynność traktujemy mechanicznie. Wydawać, by się mogło, że to bajecznie prosta potrawa, która nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Nic bardziej mylnego, jeśli dodamy składniki w złej kolejności, powstaną niechciane, nieapetyczne grudki.

Naleśniki to klasyk deserowy i śniadaniowy. Nic lepiej nie łączy się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. W zależności od preferencji mogą być cieńsze, grubsze oraz mieć różny poziom słodkości.

Jednak jednego efektu, nikt z nas nie chce osiągnąć, a mianowicie grudek. Pełne wypełnionych mąką bąbelków ciasto jest nie tylko nieapetycznie, ale może także powodować ból brzucha. Aby uniknąć tego typu rozczarowań, należy przestrzegać kilku prostych zasad.

Najpierw jajka czy mąka?

Podstawowym warunkiem stworzenia pysznych naleśników jest wbicie najpierw jajek, a następnie ich delikatne roztrzepanie. Po tym kroku nie dodajemy od razu mąki, a po kolei wszystkie mokre składniki.

Roztrzepane jajko mieszamy z wodą i mlekiem, a dopiero na końcu - cały czas mieszając - dodajemy mąkę. Na samym końcu możemy dorzucić sól oraz cukier i obowiązkowo, odrobinę roztopionego masła.

Naleśniki nie powinny pod żadnym pozorem być także zbyt tłuste. Aby tego uniknąć, dodajemy wcześniej wspomniane masło. Wypełnione w środku niewielką ilością tłuszczu ciasto, nie przywiera do patelni, dzięki czemu nie musimy dolewać dodatkowego oleju. Naleśniki powinny smażyć się na dosłownie kilku kropelkach tłuszczu.

Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowegoEsencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowegoCzytaj dalej

Przepis na perfekcyjne naleśniki

Potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • sól
  • 50 gram roztopionego i ostudzonego masła

Jajka ubijamy w misce z odrobiną soli i dolewamy mokre składniki. Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy na gładką masę, gdy całość się połączy, dodajemy także roztopione masło.

Ciasto na naleśniki odkładamy do lodówki na co najmniej kwadrans. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy i smarujemy minimalną ilością tłuszczu. Na środek patelni wylewamy ciasto na naleśniki i rozprowadzamy po całej jej powierzchni.

Naleśniki smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż będą pięknie złociste. Podajemy od razu na gorąco z ulubionymi dodatkami, doskonale smakują z domowej roboty dżemami oraz konfiturami.

Ostatnio dzieliliśmy się genialnym trickiem na problem przywierających do patelni naleśników, więcej o tym sposobie przeczytacie w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł