Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego
Rosół jest absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez niego udanego tygodnia. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Jeden dodatek może znacząco wpłynąć na smakowitość naszego dania.
Rosół będzie lepszy niż kiedykolwiek
Bez wątpienia rosół uchodzi za nie lada specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Istnieje wiele przepisów na ten swojski smakołyk. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak Karol okrasa przyrządza swój rosół.
Idealny rosół wymaga zastosowania odpowiednich składników. Mało kto pomyślałby, że można do niego dodać sos sojowy. Niepozorna przyprawa kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką, jednak nie oznacza to, że nie można użyć jej w polskich specjałach.
Rosół za sprawą sosu sojowego zyskuje bardziej wyrazisty smak. Warto na chwilę pochylić się nad tym dodatkiem. Sos sojowy w smaku przypomina trochę kultową Maggi. Jednak zdaniem wielu smakoszy jest od niej o wiele smaczniejszy.
Sos sojowy powstaje z nasion zbóż, wody i soi. Procesy fermentacyjne tego produktu mogą trwać nawet 4 miesiące. Niektórzy uważają, że nie ma w nim soli. Nie jest to jednak prawdą. Stanowi ona od 6% do 16% składu produktu. W związku z tym nie należy go nadużywać, ponieważ sól przyczynia się do powstawania wielu chorób. Rosół wzbogacimy tylko o dwie łyżki sosu sojowego, w związku z tym nie mamy się czego obawiać.
(Canva.com / Junko)
O czym pamiętać, kiedy w grę wchodzi rosół?
Rosół z sosem sojowym nie wymaga dodawania soli oraz przypraw takich jak popularna wegeta. Jednak przygotowanie idealnej zupy wymaga dbałości o odpowiednią jakość pozostałych składników. Pamiętajmy, by dodawać wyłącznie mięso z kością.
Rosół z kilku rodzajów mięsa będzie miał bardziej bogaty smak. Oczywiście umieszczamy je w zimnej wodzie. Niektórzy smakosze stronią od mięsa. Wówczas warto postawić na mniej oczywiste dodatki. Zupę w jarskiej odsłonie najlepiej wzbogacić o kurkumę i czosnek.
Nie zaszkodzi dodać także trochę więcej cebuli i pora. Nadadzą one rosołowi nieco ostrzejszy smak. Cebula powinna być opalona. Zupa zyska kuszący kolor, jeśli zostawimy na warzywie jedną warstwę łupiny.
Nie można zapomnieć o istotnej przyprawie, jaką jest lubczyk. Właśnie on nadaje zupie wyjątkowego aromatu i charakterystycznego smaku. Dzięki zastosowaniu powyższych wskazówek rosół wyjdzie perfekcyjnie. Rzecz jasna musimy go odpowiednio długo gotować. Kultowa zupa nie lubi pośpiechu. Idealny wywar otrzymamy po kilku godzinach. Warto wiedzieć, co do zupy dodaje Ewa Wachowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Lady House Wife; ABC Zdrowie