Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjny przepis Ani Lewandowskiej na placki ziemniaczane
TRICOLORS/East News, alisafarov, Getty Images

Rewolucyjny przepis Ani Lewandowskiej na placki ziemniaczane

16 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane każdy zna - starte ziemniaki z cebulą i dodatkami, które smaży się na rozgrzanym oleju. Taka forma gotowania ziemniaków jest bardzo popularna na całym świecie, w końcu dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych.

Anna Lewandowska podziela miłość Polaków do placków ziemniaczanych, jednak postanowiła pójść o krok dalej. Przygotowała sama swój własny przepis, w którym znajduje się jeden dodatek, który zmienia wszystko. Liście szpinaku świetnie tutaj pasują.

Placki ziemniaczane od Anny Lewandowskiej

Placki ziemniaczane nie są skomplikowanym przepisem. Kilka składników połączonych w misce, które następnie smaży się na rozgrzanym oleju. Z tego powodu mnóstwo ludzi uważa je za dość pospolite jedzenie, które nie jest warte przygotowania. Prawda jest zupełnie inna.

Anna Lewandowska pokazała, że nawet z tak prostego przepisu można stworzyć prawdziwie ekskluzywne i wykwintne danie. Bardzo dużo wnoszą liście szpinaku, które poza kolorem dostarczają także wielu cennych składników odżywczych, dzięki czemu placki są znacznie zdrowsze.

Chcesz poznać więcej porad i ciekawostek, które sprawią, że kuchenna praca w domu stanie się czystą przyjemnością? Zerknij na ten artykuł, z którego dowiesz się jak zrobić lekki i puszysty biszkopt, idealnie sprawdzający się do zrobienia tortu. Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę - tak przygotowana stanowi doskonałe śniadanie.

Przepis na placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej

  • 1 kg ziemniaków

  • 150 gramów szpinaku

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 średnia cebula

  • szczypta czarnego pieprzu

  • 1/2 łyżki posiekanego koperku

  • 1 łyżeczka masła klarowanego

  • śmietanka kwaśna

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków . Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach do sporej miski. Cebule obierz i również zetrzyj na tarce. Czosnek rozgnieć lub posiekaj na gładką pastę i wrzuć go do miski. Dodaj posiekane liście szpinaku.

Wbij do masy jajko, dosyp mąkę, wrzuć koperek oraz dopraw pieprzem i solą. Zacznij mieszać masę, a gdy stanie się jednolita, odstaw na pół godziny, by smaki dobrze przegryzły się między sobą. Dzięki temu placki będą o wiele smaczniejsze.

Rozgrzej masło klarowane na patelni i zacznij smażyć placki. Wykładaj porcje za pomocą łyżki do zupy. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj wraz z kilkoma kleksami śmietany kwaśnej, lub mięsnym sosem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy