Rewolucyjny przepis Ani Lewandowskiej na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane każdy zna - starte ziemniaki z cebulą i dodatkami, które smaży się na rozgrzanym oleju. Taka forma gotowania ziemniaków jest bardzo popularna na całym świecie, w końcu dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych.
Anna Lewandowska podziela miłość Polaków do placków ziemniaczanych, jednak postanowiła pójść o krok dalej. Przygotowała sama swój własny przepis, w którym znajduje się jeden dodatek, który zmienia wszystko. Liście szpinaku świetnie tutaj pasują.
Placki ziemniaczane od Anny Lewandowskiej
Placki ziemniaczane nie są skomplikowanym przepisem. Kilka składników połączonych w misce, które następnie smaży się na rozgrzanym oleju. Z tego powodu mnóstwo ludzi uważa je za dość pospolite jedzenie, które nie jest warte przygotowania. Prawda jest zupełnie inna.
Anna Lewandowska pokazała, że nawet z tak prostego przepisu można stworzyć prawdziwie ekskluzywne i wykwintne danie. Bardzo dużo wnoszą liście szpinaku, które poza kolorem dostarczają także wielu cennych składników odżywczych, dzięki czemu placki są znacznie zdrowsze.
Chcesz poznać więcej porad i ciekawostek, które sprawią, że kuchenna praca w domu stanie się czystą przyjemnością? Zerknij na ten artykuł, z którego dowiesz się jak zrobić lekki i puszysty biszkopt, idealnie sprawdzający się do zrobienia tortu. Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę - tak przygotowana stanowi doskonałe śniadanie.
Przepis na placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej
-
1 kg ziemniaków
-
150 gramów szpinaku
-
2 łyżki mąki kukurydzianej
-
1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej
-
1 jajko
-
1 ząbek czosnku
-
1 średnia cebula
-
szczypta czarnego pieprzu
-
1/2 łyżki posiekanego koperku
-
1 łyżeczka masła klarowanego
-
śmietanka kwaśna
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków . Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach do sporej miski. Cebule obierz i również zetrzyj na tarce. Czosnek rozgnieć lub posiekaj na gładką pastę i wrzuć go do miski. Dodaj posiekane liście szpinaku.
Wbij do masy jajko, dosyp mąkę, wrzuć koperek oraz dopraw pieprzem i solą. Zacznij mieszać masę, a gdy stanie się jednolita, odstaw na pół godziny, by smaki dobrze przegryzły się między sobą. Dzięki temu placki będą o wiele smaczniejsze.
Rozgrzej masło klarowane na patelni i zacznij smażyć placki. Wykładaj porcje za pomocą łyżki do zupy. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj wraz z kilkoma kleksami śmietany kwaśnej, lub mięsnym sosem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: hpba.pl