Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane będą puszyste, jak nigdy. Wystarczy prosta czynność
Canva / pilcas

Placki ziemniaczane będą puszyste, jak nigdy. Wystarczy prosta czynność

8 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wszyscy kochają placki ziemniaczane. Chrupiąca i tania przekąska zawsze jest mile widziana na talerzu. Znamy niezawodną metodę jak sprawić, by były jeszcze bardziej apetyczne. Dodaj do ciasta białka jaj ubite na pianę, a gotowe placuszki wyjdą lekkie, jak chmurka.

Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebna jest między innymi mąka, jajka i oczywiście ziemniaki. Pozostałe składniki zależą od osobistych preferencji. Zamiast wbijać jajko w całości, oddziel żółtka od białek i ubij te drugie na sztywną pianę. Ten trik nada potrawie niespotykanej dotąd lekkości.

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z dodatkiem piany z białek?

Warzywa do placków ziemniaczanych obierz i zetrzyj na drobnej tarce . W razie potrzeby odsącz je z nadmiaru płynu. Ziemniaki przełóż do miski i dodaj do nich oba rodzaje mąki, sól oraz pieprz .

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek . Żółtka dodaj do miski z ziemniakami i wymieszaj wszystkie składniki. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli . Następnie uzyskaną pianę delikatnie połącz z masą ziemniaczaną .

Olej wlej na patelnię i dobrze go rozgrzej . Za pomocą łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placki ziemniaczane . Każdego placka smaż na złocisty kolor z obu stron . Gotową potrawę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi .

Uwielbianą potrawę możesz przyrządzić także bez tarcia ziemniaków . Sycący mięsny sos zmienia placki ziemniaczane w przepyszny obiad .

Canva / imanolurquizu
Canva / imanolurquizu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy