Placki ziemniaczane po węgiersku. Znakomity sos zamienia je w treściwe danie obiadowe
Placki ziemniaczane po węgiersku są niezwykle pożywnym daniem, które można zaserwować rodzinie na obiad. Chrupiące, złociste placki i aromatyczny sos z wieprzowiny i papryki dosłownie rozpływają się w ustach. Placki po węgiersku podajemy z kwaśną śmietaną, tak bowiem smakują najlepiej.
Placki ziemniaczane po węgiersku to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Sos z karkówką, papryką i suszonym majerankiem doskonale łączy się z delikatnymi, chrupiącymi plackami. Do sosu wykorzystajmy bulion lub rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.
Do przygotowania placków ziemniaczanych po węgiersku wykorzystajmy ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C, które są bogate w skrobię. Wodnista odmiana ziemniaków nie nadaje się do smażenia placków, ponieważ ciasto rozwarstwia się na patelni.
Placki ziemniaczane po węgiersku smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli dolejemy zimny tłuszcz na patelnię, kiedy będą na niej placki, ziemniaczany przysmak stanie się bardzo tłusty, ciężki i również straci smak. Olej dolewamy zawsze przed położeniem masy ziemniaczanej na patelnię.
Przepis na placki ziemniaczane po węgiersku. Sekretem smaku jest aromatyczny sos
Składniki na placki:
1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
cebula
jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
700 g karkówki wieprzowej
cebula
papryka żółta
papryka czerwona
800 ml bulionu drobiowego
100 g śmietany 30%
łyżka mąki pszennej
suszony majeranek
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
Dodatkowo:
kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku? Są treściwe i pyszne
Zagotuj bulion. Mięso pokrój w drobną kostkę, natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem. Smaż na rozgrzanym oleju około 15 minut.
Po tym czasie do mięsa wlej bulion i duś całość pod przykryciem około 30-45 minut. Papryki i cebulę pokrój w kostkę. Na osobnej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę i smaż, żeby lekko zmiękły.
Dodaj warzywa do mięsa, całość oprósz suszonym majerankiem i słodką papryką i gotuj około 10-15 minut. Śmietanę wymieszaj z łyżką śmietany, wlej do sosu i gotuj, aż zgęstnieje, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzyj na tarce, przełóż do miski i odstaw, żeby puściły sok. Odsącz je, dodaj startą na tarce cebulę, wsyp mąkę i wbij jajko. Do masy dodaj sól, pieprz, wymieszaj. Na patelni z rozgrzanym olejem usmaż placki.
Placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Potem przełóż je na talerz, polej sosem i podaj z kwaśną śmietaną.
Ugotuj również węgierską zupę gulaszową przepisu Roberta Makłowicza. Jeśli masz ochotę na deser w węgierskim stylu- tu poznasz przepis na kołacz, czyli cienkie ciasto drożdżowe z cukrem i dodatkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: fajnegotowanie