Smakosze.pl Przepisy Żadnej mąki ani jajek. Z 1 dodatkiem zrobisz najlepsze placki ziemniaczane. Złociste i chrupiące
canva/Максим Крысанов

Żadnej mąki ani jajek. Z 1 dodatkiem zrobisz najlepsze placki ziemniaczane. Złociste i chrupiące

8 grudnia 2022

Placki ziemniaczane bez jajek i mąki pszennej będą równie smaczne, co tradycyjne. Dzięki dodatkowi gęstej śmietany warzywna masa będzie zwarta, a po usmażeniu nabierze przyjemnej chrupkości i pięknego złotego koloru. Musicie spróbować.

Bezglutenowa i pozbawiona jaj wersja placków ziemniaczanych spodoba się nie tylko alergikom. Rarytas zachwyca smakiem i teksturą, a jego przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczy rozdrobnić warzywa, połączyć z nabiałem oraz uzyskaną z ziemniaków skrobią i usmażyć. Prościej chyba się nie da.

Przepis na placki ziemniaczane bez jajek i mąki pszennej

Składniki:

  • 400 g ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • 15 g gęstej śmietany

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek i mąki pszennej?

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Uzyskaną pulpę warzywną dokładnie odciskamy z soku. Płyn zachowujemy. Na jego dnie zbierze się krochmal, który dodamy do masy na placki.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Wrzucamy ją do ziemniaków , po czym sprawnie łączymy ze śmietaną. Dodajemy osad z dna miski z sokiem ziemniaczanym, uprzednio ostrożnie zlewając znad niego możliwie dużo płynu.

Doprawiamy całość solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jeśli go używamy. Placki ziemniaczane bez jajek i mąki pszennej smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia. Przed podaniem odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite placki. Szczególnie polecamy słodką wersję śniadaniową na bazie banana . Być może też spodoba wam się wyrazisty przysmak z dyni z dodatkiem imbiru — idealny na chłodne dni.

Placki ziemniaczane bez jajek i mąki pszennej są pyszne
canva/gabrielasauciuc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy