Placki ziemniaczane bez mąki
Placki ziemniaczane bez mąki to pomysł na błyskawiczny i smaczny obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i delikatny, puszysty środek sprawią, że placki błyskawicznie znikną z talerzy, a prośby o dokładkę będą pewne. Poznaj przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane bez mąki.
Placki ziemniaczane bez mąki to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Kasza manna równie dobrze zwiąże masę, a jest o wiele lżejsza niż klasyczna mąka. Placki z kaszy manny są bardziej miękkie w środku i delikatniejsze w smaku, doskonałe do podania z cukrem, śmietaną lub szczypiorkiem.
Do smażenia placków ziemniaczanych wybieraj ziemniaki zeszłoroczne o dużej zawartości skrobi, dzięki czemu placki są chrupiące, ale i delikatne i nie rozpadają się podczas smażenia. Ziemniaki mączne to ziemniaki typu B lub C, z których przygotujesz również kluski śląskie, kopytka, pyzy z mięsem.
Jeśli szukasz pomysłu na smaczny, aromatyczny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na obłędne placki ziemniaczane z sosem grzybowych.
Przepis na placki ziemniaczane bez mąki
Składniki na 4 porcje:
10 ziemniaków
2 jajka
duża cebula
3 łyżki kaszy manny
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane bez mąki?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odstaw, żeby puściły wodę. Ziemniaki przełóż do większej miski, dodaj startą cebulę, jajka, kaszę mannę, dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i wykładaj łyżką masę ziemniaczaną. Smaż z każdej strony, aż placki nabiorą złocistego koloru, następnie wyłóż ja na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Smacznego.