Placki ziemniaczane z sosem z pieczarek
Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem z pieczarek to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Miękkie, delikatne w środku placki z chrupiącą skórką polane sosem smakują doskonale. Zarówno placki, jak i sos są proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z sosem z pieczarek.
Wszyscy znamy i lubimy placki ziemniaczane. Miękkie i delikatne w środku z chrupiącą skórką smakują rewelacyjnie. Placki zwykle jemy z cukrem, śmietaną, jogurtem. Możemy również przygotować placki z gulaszem mięsnym lub sosem pieczarkowym i tym samym stworzyć niemal doskonałe danie dla całej rodziny.
Do smażenia placków najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B i C, czyli ziemniaki mączne, np. Sante, Irys, Orlik. Do placków wybieraj również ziemniaki zeszłoroczne. Z młodych ziemniaków możesz upiec placki, ale wtedy należy dodać do nich sporą ilość mąki ziemniaczanej. Do placków z zeszłorocznych ziemniaków wystarczą dwie łyżki zwykłej mąki.
Do placków możesz dodać również cukinię. Tu poznasz przepis na delikatne placki ziemniaczane z cukinią.
Przepis na placki ziemniaczane z sosem z pieczarek
Składniki na około 10 placków:
1,5 kg zeszłorocznych ziemniaków
2 cebule
2 jajka
2 łyżki mąki
500 g pieczarek
100 ml kremówki
pieprz, sól, majeranek
olej do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane z sosem z pieczarek?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw, żeby oddały nadmiar wody i przełóż do miski. Jedną cebulę również zetrzyj na tarce i dodaj do masy ziemniaczanej, dopraw ją solą, pieprzem, majerankiem, wbij jajka, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos pieczarkowy: posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż puszczą sok i będą miękkie, następnie wlewaj delikatnie śmietanę, wymieszaj i gotuj do odparowania i powstania sosu.
Na dużej patelni rozgrzej większą ilość oleju i wykładaj łyżką ciasto ziemniaczane, formując placki. Smaż z każdej strony do zarumienienia skórki, placki przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Gotowe placki wyłóż na talerz, polej sosem i podaj.
Smacznego.