Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z sosem z pieczarek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.11.2021 01:00

Placki ziemniaczane z sosem z pieczarek

Placki ziemniaczane z sosem z pieczarek
canva/arfo

Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem z pieczarek to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Miękkie, delikatne w środku placki z chrupiącą skórką polane sosem smakują doskonale. Zarówno placki, jak i sos są proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z sosem z pieczarek.

Wszyscy znamy i lubimy placki ziemniaczane. Miękkie i delikatne w środku z chrupiącą skórką smakują rewelacyjnie. Placki zwykle jemy z cukrem, śmietaną, jogurtem. Możemy również przygotować placki z gulaszem mięsnym lub sosem pieczarkowym i tym samym stworzyć niemal doskonałe danie dla całej rodziny.

Do smażenia placków najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B i C, czyli ziemniaki mączne, np. Sante, Irys, Orlik. Do placków wybieraj również ziemniaki zeszłoroczne. Z młodych ziemniaków możesz upiec placki, ale wtedy należy dodać do nich sporą ilość mąki ziemniaczanej. Do placków z zeszłorocznych ziemniaków wystarczą dwie łyżki zwykłej mąki.

Do placków możesz dodać również cukinię. Tu poznasz przepis na delikatne placki ziemniaczane z cukinią.

Przepis na placki ziemniaczane z sosem z pieczarek

Składniki na około 10 placków:

  • 1,5 kg zeszłorocznych ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • 500 g pieczarek

  • 100 ml kremówki

  • pieprz, sól, majeranek

  • olej do smażenia

Jak przygotować placki ziemniaczane z sosem z pieczarek?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw, żeby oddały nadmiar wody i przełóż do miski. Jedną cebulę również zetrzyj na tarce i dodaj do masy ziemniaczanej, dopraw ją solą, pieprzem, majerankiem, wbij jajka, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sos pieczarkowy: posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż puszczą sok i będą miękkie, następnie wlewaj delikatnie śmietanę, wymieszaj i gotuj do odparowania i powstania sosu.

Na dużej patelni rozgrzej większą ilość oleju i wykładaj łyżką ciasto ziemniaczane, formując placki. Smaż z każdej strony do zarumienienia skórki, placki przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Gotowe placki wyłóż na talerz, polej sosem i podaj.

Smacznego.