Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Pomysł na ekspresowe, sycące danie
canva/ voltan1

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Pomysł na ekspresowe, sycące danie

2 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków przygotujesz błyskawicznie przy pomocy blendera. Wszystkie składniki dobrze się łączą, a placki po usmażeniu są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Do placków przygotuj ulubione dodatki. Obiad zachwyci całą rodzinę.

Wiele osób rezygnuje z przygotowania placków ziemniaczanych ze względu na czasochłonne tarcie warzyw. Mało kto jednak wie, że ziemniaki możemy również zblendować i połączyć z resztą składników. To najszybszy sposób na placki ziemniaczane. Będą gotowe w kilka minut.

Placki ziemniaczane doprawiamy startą cebulą, suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną na początku odsączamy z nadmiaru wody. Ciasto na placki musi być gęste, żeby nie rozwarstwiło się podczas smażenia.

Placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem lub koperkiem. Świetnym dodatkiem do kultowych placków jest również szybki sos pieczarkowy oraz gulasz węgierski z mięsem i warzywami.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków

  • 700 g mąki pełnoziarnistej

  • cebula

  • sól, pieprz

  • suszony majeranek

  • olej rzepakowy do smażenia

Błyskawiczne placki ziemniaczane. Zrobisz je w kilka minut

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, następnie partiami zblenduj na gładką masę i odstaw. Z ziemniaków odlej nadmiar wody. Dodaj startą na tarce cebulę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, majerankiem.

Do masy wsypuj mąkę, aż ciasto będzie na tyle gęste, żeby nie rozwarstwiło się podczas smażenia. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na patelnię, smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.

Placki ziemniaczane podaj z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub gulaszem węgierskim .

placki ziemniaczane
canva/czarny_bez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy