Smakosze.pl Przepisy Okrasa robi placki ziemniaczane w zaskakujący sposób. Dodaje też do nich 1 uwielbiany składnik
canva/peredniankina; TRICOLORS/East News

Okrasa robi placki ziemniaczane w zaskakujący sposób. Dodaje też do nich 1 uwielbiany składnik

3 grudnia 2022

Placki ziemniaczane Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Kucharz wzbogaca warzywną masę o ser żółty. Co ciekawe, placki robi nie z surowych, a z gotowanych ziemniaków. Można więc tu upatrywać możliwość wykorzystania gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.

Pyszne placki ziemniaczane z serem żółtym skuszą niejednego smakosza. Masa z gotowanych warzyw i popularnego nabiału po usmażeniu smakuje o niebo lepiej niż klasyczny rarytas z patelni. Ma chrupiący wierzch i kremowe, nieco ciągnące się wnętrze, a przy tym pięknie pachnie. Warto skosztować.

Przepis na placki ziemniaczane Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 duże jaja

  • 200 g ulubionego sera żółtego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Karol Okrasa stawia na dodatek sera żółtego

Przygotowanie zaczynamy od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków. Gdy ostygną, ścieramy je na tarce o większych oczkach. W ten sam sposób rozdrabniamy również ser żółty. Oba składniki umieszczamy w większej misce i mieszamy.

Wbijamy jajka, po czym doprawiamy masę solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy placki o grubości około 1,5 cm. Będą gotowe, gdy z obu stron ładnie się zrumienią.

Wtedy odsączamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników i podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy sos pomidorowy lub gęstą śmietanę.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki ziemniaczane. Zdradzamy niezawodny patent na danie z dodatkiem pieczarek - spodoba się nie tylko amatorom grzybów. Być może skusi was też odsłona z dynią - jest wyrazista i pełna charakteru.

Placki ziemniaczane Karola Okrasy są znakomite
canva/czarny_bez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy