Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane na grubych oczkach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.12.2021 01:00

Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Placki ziemniaczane na grubych oczkach
canva/daffodilred

Placki ziemniaczane na grubych oczkach to pomysł na błyskawiczny obiad lub przekąskę dla całej rodziny. Chrupiące placuszki o niecodziennym kształcie przypadną do gustu wszystkim domownikom. Poznaj przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach.

Placki ziemniaczane na grubych oczkach to ekspresowe i bardzo pożywne danie. Placki możesz dowolnie doprawić ulubionymi przyprawami, jednak nie zapomnij o szczypiorku i kwaśnej śmietanie, z którymi placki smakują najlepiej.

Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych typu B lub C. To ziemniaki mączne o małej zawartości wody i wysokim stężeniu skrobi, która świetnie scala masę ziemniaczaną, a placki są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadają się podczas smażenia.

Przygotuj również placki z pieczarkami- tu poznasz przepis na chrupiące placuszki w sosie grzybowym, idealne na obiad dla całej rodziny.

Przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach

Składniki na 12-14 placków:

  • 1 kg ziemniaków

  • cebula

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • jajko

  • olej do smażenia

  • śmietana 18% do podania

Jak przygotować placki ziemniaczane na grubych oczkach?

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i co jakiś czas dociskaj masę łyżką i pozbywaj się nadmiaru wody. Możesz dodatkowo odsączyć wodę za pomocą tetry.

Smażenie placków ziemniaczanych

Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz, wymieszaj, placki smaż na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z kwaśną śmietaną.