Placki ziemniaczane na śmietanie. Jasne, puszyste i delikatne
Babcia Józia przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy ziemniaczanej dodaje kilka łyżek kwaśnej śmietany. Śmietana sprawia, że placki nie ciemnieją i są niezwykle puszyste i delikatne.
Placki ziemniaczane według babcinej receptury są wyśmienitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Placki podaj z kwaśną śmietaną, koperkiem, szczypiorkiem. Możesz przyrządzić je również z mięsnym gulaszem.
Do masy na placki ziemniaczane babci Józi dodaj również suszony majeranek i dużą, startą na tarce cebulę. Te składniki wzmocnią smak, a kultowa potrawa będzie absolutnym hitem. Do placków wykorzystaj ziemniaki mączne typu B lub C. Ziemniaki te świetnie sprawdzą się również do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.
Placki ziemniaczane smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Olej ten ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki której placki nie spalą się na patelni. Nie smaż placków na głębokim oleju. Wystarczy niewielka ilość, aby masa się ścięła, a placki usmażyły na złoty kolor. Po smażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy.
Placki ziemniaczane według przepisu babci Józi
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
duża cebula
-
4 łyżki śmietany 18%
-
2 jajka
-
kilka łyżek mąki pszennej
-
łyżeczka suszonego majeranku
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Puszyste placki ziemniaczane na śmietanie. Przepis krok po kroku
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż na sito, zawieś nad miską i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odciśnij, a płyn ostrożnie zlej znad osadu. Osad dodaj do startych ziemniaków razem z jajkami, śmietaną, solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj.
Do masy dodawaj stopniowo mąkę w takiej ilości, żeby nie rozpływała się na patelni podczas smażenia. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na mocno rozgrzany olej rzepakowy i smaż po kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru.
Na obiad przygotuj również placki z cukinii . Podaj je z wędzonym łososiem, gęstym jogurtem i posiekanym koperkiem. Danie posmakuje każdemu. Na śniadanie i podwieczorek doskonale sprawdzą się natomiast placki twarogowe na słodko.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przenigdy nie wyrzucaj łupin cebuli, zrobisz z nich wyjątkową przyprawę
-
Wymieszaj z czosnkiem i cytryną i zalej miodem. Domowy syrop ma wyjątkowe działanie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama